25 september, 2022
Onze vakbondOeps ... Een Foutje In Uw Voordeel?

Oeps … Een Foutje In Uw Voordeel?
O

De aangifte van een ODB lid (weduwe) werd verzorgd door de belastingservice van onze bond. De weduwe deed aangifte van haar inkomstenbelasting en deze van haar in dat jaar overleden echtgenoot. De berekening van de aangifte door onze belastingcoördinator geeft aan dat de overleden echtgenoot een bedrag terugkrijgt, welke toevloeit aan de erven van, zijnde de weduwe natuurlijk.

Een jaar later komt de definitieve aanslag bij betrokken weduwe in de bus. Hierin staat dat, in plaats van het reeds uitgekeerde bedrag, het bedrag ineens met de factor 10 is verhoogd en dat de weduwe nog een leuke som tegemoet kan zien. Dit bedrag is ondertussen op haar rekening gestort.

Navraag bij de belastingdienst levert alleen maar het commentaar op dat de berekening zoals deze door de belastingdienst en op de definitieve aanslag staat vermeld de enig juiste is.

Herberekening van de aangifte met alle beschikbare belastingprogramma’s levert alleen het initiële bedrag op, welke in eerste instantie door het ministerie was overgemaakt.

Ons lid wilde ondanks de opmerking van de belastingdienst het bedrag, zonder toevoeging van gegevens (die heeft ze immers niet meer) terugstorten op de rekening van de belastingdienst.

Dit is haar afgeraden, daar de belastingdienst nooit kan nagaan van wie (BSN-nummer en aanslagnummer) de teruggestorte gelden zijn. Mevrouw dient dit bedrag op een aparte rekening te zetten en een periode van maximaal 5 jaar af te wachten wanneer de belastingdienst dit bedrag eventueel terugvordert.

bron: Belastingservice ODB

8 REACTIES

 1. Zou toch wel fijn zijn als in het artikel ook de mogelijke tekortkoming van de vertegenwoordiger van de bond wordt toegelicht in het nadeel van de weduwe. Factor 10 is niet niks wat deze persoon ernaast zit. Hoe bekwaam is deze persoon van de bond?

 2. Nou Erik zo te lezen zit je er behoorlijk naast. probeer het nog eens een keer. De belastingcoördinator heeft het juiste gedaan hoor hij heeft hier geen fout gemaakt. heeft meer met jou te maken..dyslexie misschien?

 3. Beste Kiki, even opnieuw lezen en dan iets met een spiegel of zo?

  De belastingadviseur van de bond verzorgt de aangifte van de weduwe. [De aangifte van een ODB lid (weduwe) werd verzorgd door de belastingcoördinator van onze bond.]. Hieruit vloeit voort een VOORLOPIGE aanslag met een X bedrag.

  Eén jaar later volgt de DEFINITIEVE aanslag welke door de Belastingdienst hoger wordt vastgesteld (factor 10).

  De weduwe doet navraag bij de Belastingdienst en deze houdt voet bij stuk dat hun berekening, welke 10x hoger uitvalt, de enige juiste is. Ik mis compleet in het artikel dat geschreven is, het onderzoek van de belastingadviseur van de bond waar dat verschil tussen zijn berekening en die van de Belastingdienst vandaan komt. Het is m.i. immers zeer simpel om de berekeningen van de VOORLOPIGE aanslag als wel de DEFINITIEVE aanslag naast elkaar te leggen en de diverse posten tegen elkaar weg te strepen om tot een conclusie te komen. Na onderzoek kan men altijd een bezwaarschrift indienen en hoeft men niet eerst 5 jaar te wachten om duidelijkheid te krijgen.

  Of, men moet het geplaatste artikel bij de OBD misschien maar eens verduidelijken? Lijkt wel een Zwitserse gatenkaas…….

 4. Indien uit een berekening voortvloeit dat de Belastingdienst een negatieve aanslag aan belastingplichtige dient uit te betalen, dan is dat meestal gedaan aan de hand van de door belastingplichtige aangeleverde bewijsvoering.
  Als dan een jaar later een definitieve aanslag komt waarin een bedrag wordt toegekend dat factor 10 hoger uitvalt dan de berekeningen welke voortvloeien uit het gebruik van programmatuur welke door de Belastingdienst(!) zelf wordt aangeleverd zit er iets fout bij de Belastingdienst.
  Een verhoging met een factor 10 is nagenoeg niet mogelijk gezien dat de e echtgenote van de weduwe in het belastingjaar is overleden. Dat zou impliciet inhouden dat de negatieve aanslag hoger is dan het inkomen.
  Een verhoging met een factor 10 kan eigenlijk alleen maar betekenen dat de Belastingdienst een foutje heeft gemaakt met het BSN nummer.

 5. Volgens mij dient er tussen een voorlopige aangifte en een definitieve aangifte Een mededeling te zitten indien er veranderingen hebben plaatsgevonden. Is dit bekend? Is dit door de weduwe ontvangen?

 6. Beste Hilda,

  Slecht geslapen? Mijn punt is dat het artikel een onsamenhangend verhaal is. Bij Defensie werken nu eenmaal mensen van sld tot gen. Niet een ieder is dusdanig geletterd dat zij dit bericht van de OBD kunnen ontleden, laat staan dat ze inhoudelijk de Belastingaangifte begrijpen. Ik verwacht van een vakbond een duidelijke uitleg en dan zeker een uitleg waar het verschil zit tussen de VOORLOPIGE en DEFINITIEVE aangifte. Dat men zich op de borst klopt dat een aangifte positiever uitpakt vind ik dan jammer zonder dat men de onderbouwing weergeeft.

 7. Hoi Erik ik heb uitstekend geslapen dank je wel voor de goede zorgen maar ik blij erbij dat het verhaal uitstekend is en geen verdere uitleg behoeft ik zie dat de belastingservice ook al antwoord heeft gegeven maar dat had niet gehoeven.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd: