28 mei, 2024
Onze vakbondDienstverlening: Recht Op Scholing

Dienstverlening: Recht Op Scholing
D

Recentelijk stonden twee raadsmannen van  de Juridische dienstverlening een jonge militair bij die de hulp van de ODB had ingeroepen inzake recht op scholing door Defensie. De militair was na zijn laatste plaatsing min of meer door de werkgever op een zijspoor gezet.

En daar was het helemaal mis gegaan van beide kanten werd afwijzend gereageerd.  Toen de raadsmannen dieper in het dossier doken kwamen van beide zijden een aantal problemen naar voren. De werkgever stuurde met regelmaat brieven wat de militair moest doen of vroeg hem om commentaar. En de werknemer reageerde nergens op want, zo vond hij, nam men hem niet serieus. Bij ons onderzoek bleek zoals zo vaak dat beide partijen ongelijk maar ook gelijk hadden. In opdracht van de raadsman werd eerst antwoord gegeven op de vragen van Defensie. Dat was niet alleen beleefd maar ook praktisch daardoor ontving hij ineens twee jaar reiskosten terug.

Nadat de ODB dit had opgelost kwam het daadwerkelijke probleem aan de orde. De man zat in het employability traject. De loopbaanbegeleider liet na een gesprekje of twee echter niets van zich horen. Ons lid wilde graag in Eindhoven een rijopleiding volgen om uiteindelijk in de burgermaatschappij rijinstructeur te worden.

Jammer genoeg steekt Defensie alleen geld in projecten met baangarantie en de loopbaanbegeleider zag hier niets in. Een opleiding tot vrachtwagenchauffeur was alles wat er in zat, ondanks dat hier geen ook baangarantie was.

Nadat was toegezegd voor de vrachtwagenchauffeur opleiding kreeg ons lid het voor elkaar bij een rijschool te beginnen, dus met de begeerde baangarantie. Als defensie de benodigde opleiding zou betalen. 1 dag voor het sollicitatiegesprek belde de P&O van de rijschool om te zeggen dat het toch niet door ging. Achteraf bleek dat de rijschoolhouder contact had gehad met de loopbaan begeleider…..

Hierdoor verzuurde de verhouding tussen het lid en de loopbaanbegeleider zo erg dat na een aantal maanden van weinig contact de raadsman van de ODB in Eindhoven kwam voor een mediatiegesprek, tezamen met de vader van het lid die tevens militair was. Deze zaak duurde nu al 2 jaar want de eerste ontslag aanvraag was afgekeurd door het UWV vanwege…. te slechte begeleiding.

Gedurende het gesprek werd duidelijk dat het lid niet de volle 100% inzet had getoond maar dat bij de begeleider ook heel wat fout zat. Na wat mooie woorden en zgn oplossingen werd het stil. Daarna werd de leiding van het bureau op de werkwijze gewezen door onze raadsmannen. Dat bleek te werken want ineens kon hij wel de gevraagde opleiding doen.

Eind goed al goed zou je zeggen……nou nee, op één verzoek van zijn ouders kon de ODB geen hulp aanbieden; ons lid zal in de loop van zijn leven zelf de wekker moeten zetten om op tijd uit zijn bed te stappen om aan de slag te kunnen in de burgermaatschappij als rij-instructeur.

bron Juridische dienstverlening

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: