Het zal je maar gebeuren ….. je bent in de West op Parera (Curaçao) geplaatst en je huurt je huis drie jaar lang in de private sector. Op het moment van vertrek krijg je een torenhoge rekening gepresenteerd (i.v.m. schade aan woning) van de huurbaas, terwijl het huis al was afgeschouwd en de overeenkomst in die zin was beëindigd. Dus riep ons lid terstond de hulp in van de Juridische Dienstverlening (JuDiv).
Dat overkwam een lid van ons een week voor hij en zijn gezin repatrieerde naar Nederland. Defensie kon in deze kwestie niets doen omdat het gezin had gekozen voor een huurhuis in de private-sector. De militaire vakbond adviseerde het bedrag niet te betalen, maar eerst alle documenten via internet voor verdere evaluatie te sturen naar JuDiv .
Onze raadslieden waren “blij verrast” dat de militair en zijn gezin alles zeer goed hadden gedocumenteerd; foto’s van het huis, email verkeer en contracten met de huisbaas. De ODB nam contact op met de verhuurder zelf, zodat deze zijn kant van de vervelende situatie kon toelichten. Gelukkig accepteerde de verhuurder het aanbod van de ODB en stuurde zijn verhaal en visie naar de vakbond.
Beide raadsmannen gingen met alle informatie aan de slag. Aangezien nogal wat beschuldigingen over en weer vlogen (oa. schade aan keuken en WC) was duidelijk dat dieper moest worden gespit. Er werd contact gezocht met de vorige huurders en met huisvesting Parera. Spoedig bleek dat het gezin volledig in haar recht stond, niet alleen via getuigen, duidelijke foto’s en het huurcontract, maar ook met de plaatselijke wetgeving inzake huisvesting.
De ODB stuurde alle betrokkenen een uiterst gedetailleerd verslag, waarbij de conclusie voor alle partijen zeer duidelijk was en maar op één manier kon worden uitgelegd: het was zonneklaar dat de militair niet aansprakelijk kon worden gesteld hetgeen hem voor de voeten was geworpen.
Eind goed, al goed. Een aanvullend lidmaatschap is zo gek nog niet.
bron Juridische Dienstverlening