30 mei, 2024
Onze vakbondDe Meeuwen Lusten Er Geen Brood Van

De Meeuwen Lusten Er Geen Brood Van
D

Ontzet heeft de ODB kennis genomen van het feit dat in het Meeuwennest (bedrijfsrestaurant van de marine in Den Helder) dagelijks uitwerpselen worden opgeruimd. Het is zelfs zover dat het gehele personeel een brandbrief heeft gestuurd aan de medezeggenschapscommissie waaronder zij vallen. U raadt het al … die hebben het in de vuilnispul laten belanden.

Niet alleen een ernstig probleem muizenkeutels en -urine, ook de luchtbehandeling is aan vervanging toe. Terwijl je een bakkie koffie wilt pakken, wordt je gratis en voor niets getrakteerd op een dosis fijnstof. Er is door het personeel veel in het werk gesteld om de voedselveiligheid en vooral die van de klanten op de eerste plaats te stellen, maar het gebouw is al meer dan 20 jaar toe aan een grondige renovatie; of beter gezegd …. complete nieuwbouw!

Toen de ODB dacht alles gehoord en besproken te hebben, werd weer een ‘klein probleempje’ onder het voetlicht gebracht. Het blijkt dat de hoeveelheid ijzer in het water 50% boven de toegestane maximum is gekomen. De hogere legerleiding weet van alle problemen, maar doet alsof alles normaal is en speelt het balletje terug naar het personeel.

Het personeel (iedereen) pikt het niet langer. Zij willen dat de regelgeving (Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) = een risico inventarisatie voor voedingsmiddelen) wordt gehandhaafd. Uiteraard is de ODB het hier helemaal mee eens. De ODB stelt de werkgever dan ook voor om het Meeuwennest per direct te sluiten. “Iedere dag dat het cafetaria nog open is, is een dag teveel” aldus voorzitter ODB Erik Jurriëns. Hij stelt onomwonden dat dit dweilen met de kraan open is.  Niet alleen voor het betrokken personeel, maar ook de veiligheid van de klanten (elke dag 300-600) kan in deze situatie niet worden gegarandeerd.

Op het einde van het controlerondje in het gebouw werd de vakbond op een ander probleem gewezen. Door de muizenplaag heeft het ongedierte ondertussen de broodkast bereikt.

“Elke dag wordt het voedsel aangevreten…….
gewoon weggooien en mond houden.”

(het advies van hogerhand)

Ons advies: meld wantoestanden altijd direct. De werkgever heeft de plicht een veilige werkplek te kunnen garanderen (en gezond eten is ook net eventjes beter).

Stop de afbraak begin met opbouw

Bron: redactie/bezorgde medewerkers
Foto: bezorgde medewerkers

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: