31 mei, 2024
Onze vakbondAsbest in woonhuis

Asbest in woonhuis
A

Een lid van de ODB riep de hulp in van onze juridische dienstverlening. Hij had zijn woonhuis verkocht en was daarna naar de VS geëmigreerd. Echter zo’n drie maanden na de overdracht kwam er een brief namens de nieuwe eigenaar met daarin genoemd dat het woonhuis gebreken had waaronder het giftige product asbest. En of hij 25.000 euro wilde dokken.

De Juridische dienstverlening van de ODB besloot hierop de zaak in behandeling te nemen en om eerst polshoogte te nemen. De ODB nam contact op met de nieuwe eigenaar en vroeg of hij akkoord ging met de rol van de ODB als bemiddelaar. De nieuwe eigenaar ging hiermee akkoord omdat een briefwisseling met de VS enorme tijdsverlies oplevert.

Als eerste werd de leeftijd van de woning onderzocht en/of de oude eigenaar wist dat er asbest was aangetroffen. De woning was gebouwd in 1968, en in die tijd werd er ruimhartig omgesprongen met het materiaal asbest. Daarna wilde wij weten waar de asbest was aangetroffen. Het was door de nieuwe eigenaar aangetroffen in de kruipruimte maar hij moest eerst door een muur breken om bij de bewuste verwarmingsbuis te komen.

De ODB keek ook naar waarde van het pand en daadwerkelijke aankoop bedrag van de nieuwe eigenaar. De waarde van het pand was geschat op 1,1 miljoen euro maar na een lange leegstand en
crises in de woningmarkt, gedaald naar een marktprijs van 850,000 euro. De nieuwe eigenaar had het pand incl inboedel echter verkregen voor 650,000 euro. Het woonhuis was ver onder de richtprijs aangekocht was in goede staat en na lang zoeken werd dus asbest aangetroffen.

Als laatste nam de ODB contact op met de makelaar. Hij was niet op de hoogte van de eis van de koper. Maar hij was wel op de hoogte dat woningen uit die jaren asbest kunnen bevatten. De makelaar vond het vreemd dat de nieuwe eigenaar aan het breken was geweest in de kruipruimte. Er was immers geen bouwaanvraag geweest.

Daarna heeft de vakbond een korte brief geschreven met daarin opgesomd alle feiten en dat de feiten van de nieuwe eigenaar alleen op papier stonden maar dat hij geen fotomateriaal kon overleggen. Er waren ook geen facturen beschikbaar die aan konden tonen dat asbest was aangetroffen cq asbest was verwijderd. De nieuwe eigenaar besloot hierop de zaak maar te laten rusten.

Ons ODB lid kan in Florida van zijn welverdiende rust genieten. Een vakbond is zo gek nog niet.

bron: Juridische dienstverlening

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: