30 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Vastgoed Onder Vuur

Boekbespreking: Vastgoed Onder Vuur
B

Op 21 mei verscheen bij QV Uitgeverij Vastgoed onder vuur. De geschiedenis van de militaire bouw in Nederland van Jan Schoeman. Het boek is geschreven in opdracht van de Dienst Vastgoed Defensie van het ministerie van Defensie, die deze maand opgaat in het Rijksvastgoedbedrijf. Daarmee wordt het eind gemarkeerd van een zelfstandige organisatie voor het vastgoed van Defensie.

Vastgoed onder vuur beschrijft de geschiedenis van de militaire bouw in Nederland. Veel gebouwen als forten, kazernes en vloot- en vliegbases kregen als gevolg van politieke, militaire of maatschappelijke ontwikkelingen vaak een geheel andere bestemming. In dit boek passeert een aantal voorbeelden daarvan de revue, met daarbij ook aandacht voor hun actuele functie.

Die geschiedenis krijgt bovendien een persoonlijke inkleuring in de vorm van interviews met ooggetuigen. Hoe functioneerden de Dienst Vastgoed Defensie en zijn voorgangers nu precies in de verschillende tijden, hoe waren de actuele ontwikkelingen van dat moment daarop van invloed en hoe reageerde de Dienst op een telkens wijzigende maatschappelijke omgeving? Op al deze vragen geeft dit met historische en actuele foto’s fraai geïllustreerde boek antwoord.

Auteur Jan Schoeman was als communicatiewetenschapper in dienst van onder meer de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht en het Veteraneninstituut. Sinds 2013 is hij zelfstandig onderzoeker en publicist. Hij schrijft regelmatig voor onder meer de Militaire Spectator. Daarnaast is hij gastdocent aan de Nederlandse Defensie Academie.

Eerder verscheen bij QV Uitgeverij van zijn hand Succesvol en beheerst. De geschiedenis van de militaire beveiliging 1945 – 2013 (2014)

Het boek is vanaf 21 mei verkrijgbaar in de boekhandel en de webwinkel van QV Uitgeverij.

De prijs is € 17,95. Veteranen krijgen via de juni-editie het veteranenmagazine Checkpoint korting op het boek en betalen slechts € 14,95.

Vastgoed onder vuur – 128 pagina’s, hardcover – ISBN 9789082080049.

Bron: QV Uitgeverij

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: