22 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Ongekend en onderscheidend

Boekbespreking: Ongekend en onderscheidend
B

De laatste jaren kwam de Militaire Inlichtingen‑ en Veiligheidsdienst herhaaldelijk in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen‑ en veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Minder bekend is de honderd jaar lange geschiedenis die daaraan voorafging. In Ongekend en onderscheidend laat Bob de Graaff zien wanneer en hoe de dienst en zijn voorgangers sinds 1912 internationaal opereerden, zoals in de neutraliteitsperiode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de strijd tegen terrorisme in de eenentwintigste eeuw.

De inlichtingendiensten van de Landmacht, Luchtmacht en Marine opereerden na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk los van elkaar, maar werden eind jaren tachtig gedwongen in één dienst te gaan samenwerken.

Na een stroeve start professionaliseerde de dienst in hoog tempo en verwierf aanzien, ook bij buitenlandse partnerdiensten. Bob de Graaff beschrijft deze ontwikkelingen aan de hand van casussen als het tegengaan van Russische spionage in Nederland en de inlichtingenondersteuning ten behoeve van de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Het boek is een uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Het NIMH kreeg bij dit project nadrukkelijk hulp van de Universiteit Utrecht. Aanleiding voor het boek, dat vanaf 16 december verkrijgbaar is, vormt het 20-jarig bestaan van de dienst.

Inhoud

Taal                                         Nederlands

Bindwijze                                 Paperback

Verschijningsdatum                  16 december 2022

Aantal pagina’s                         464

Illustraties                                Ja

Auteur(s)                                 Bob de Graaff

Uitgever                                  Boom

EAN                                         9789024444649

Tekst:     Uitgeverij Boom / Redactie ODB

Afbeelding: Uitgeverij Boom / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: