21 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: ODB Bij Boekpresentatie Over Fokker G-1

Boekbespreking: ODB Bij Boekpresentatie Over Fokker G-1
B

Zaterdag jl. was een afvaardiging (Erik Jurriëns en Hans Ringelberg) van de ODB aanwezig bij de boekpresentatie over de Fokker G-1 in de Grote of St Bavokerk in Haarlem. De locatie, een kerk in het centrum van Haarlem, was niet zomaar uitgekozen. De St Bavokerk staat vanaf 26 augustus t/m 4 september geheel in het teken van de tentoonstelling Fokker Spin Centennial.

Dit boek is het eerste deel van twee boeken over de Fokker G-1. Beide boeken vormen een standaardwerk over een stuk nationale luchtvaart historie. Compleet, met aandacht voor het ontwerp, techniek en de ontwikkeling van het vliegtuig. Verder wordt er stilgestaan bij de verschillende versies van het toestel.

De Fokker G-1, de jachtkruiser was een aanvalsjager die in 1934 werd ontworpen door ir. Marius Beeling en Dr. ir. Erich Schatzki. Het idee achter het ontwerp was een combinatie van een lange-afstandsjager, verkenner en lichte bommenwerper. Een denkbeeld dat ook in het buitenland leefde en aanleiding was voor diverse nieuwe vliegtuigontwerpen. Dit ontwerp was met name bijzonder door het gebruik van dubbele staartbomen. Het kenmerk van deze jachtkruiser.

Door zijn geduchte bewapening van vier of acht mitrailleurs (bovendien kon het toestel ook nog 400 kilo aan bommen meevoeren) werd de G-1 jachtkruiser in 1936 bij zijn presentatie op de 15e Luchtvaartsalon in Parijs een regelrechte sensatie. De Fransen gaven hem meteen de bijnaam Le faucheur (de maaier).

Het Wapen der Militaire Luchtvaart bestelde 36 stuks. Deze werden vlak voor de Duitse inval afgeleverd, maar slechts 23 waren direct inzetbaar. De Fokker G-1 en D.XXI bleken tijdens de Duitse inval de enige Nederlandse toestellen te zijn die enigszins tegen de Duitse jachtvliegtuigen waren opgewassen. Er werden enkele vijandelijke toestellen mee neergeschoten.

De collecties van leden van de Stichting Fokker G-1 vormen de basis voor dit boek; overige literatuur, archiefonderzoek en correspondentie maakten het uitwerken mogelijk. Van ontwerp op de tekentafel tot wrak in de bodem van Nederland. Het complete verhaal.

Door Frits Gerdessen – Karel Kalkman – Cor Oostveen – Willem Vredeling
Uitgever Lanasta, Emmen
ISBN 978-90-8616-110-2

Winkelprijs : €36.95
ODB leden : €33.00

(bestellen met korting via Stichting Fokker G-1 o.v.v. ODB lidmaatschapsnummer of bij de luchtmachtdagen vliegbasis Leeuwarden bij de promotiestand van de stichting, op vertoon van uw ledenpas). Klik hier om een bestelling te plaatsen

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: