28 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940

Boekbespreking: Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940
B

Op 15 juni a.s. ontvangt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op het Veteraneninstituut in het bijzijn van twintig meidagenveteranen het eerste exemplaar van het boek ‘Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940’waarin persoonlijke verhalen van meidagenveteranen zijn vastgelegd.

Deze indringende ervaringen van meer dan vijftig ‘gewone’ mannen die 75 jaar geleden aan Nederlandse zijde streden staan in het boek centraal. Auteur en onderzoeker van het Veteraneninstituut Gielt Algra: “Er is nu nog klein deel van deze veteranen in leven. Het is aan onze generatie om hun verhalen door te geven.” Het boek, dat wordt ingeleid door de bekende historicus Christ Klep, is een eerbetoon aan alle veteranen van mei 1940. Algra: “De meidagenveteraan was – en is – vaak een bescheiden veteraan. Alsof het voeren van zware gevechten en gewond raken in een strijd die slechts enkele dagen duurde niet voldoende was om jezelf veteraan te mogen noemen.”

Algra koos voor interviews die een indringend beeld opleveren van wat zich in de meidagen voor, tijdens en direct na de gevechten heeft afgespeeld. De volgende bekende strijdtonelen zijn belicht: Langs de Maas, in de Peel-Raamstelling, op ‘de Greb’, in Rotterdam, rond de vliegvelden van Vesting Holland en in de lucht. Geschreven vanuit het perspectief van de veteranen zelf, gaat deze rijk geïllustreerde publicatie over moed, kameraadschap en vastberadenheid, maar ook over angst, twijfel en berusting. Een van de uitgelichte verhalen is die van de inmiddels overleden meidagenveteraan en oud-marinier Arend Profijt: “Volgens mij schoot ik alleen maar op een uniform. Dat idee had ik. Ik dacht er nooit aan dat daar nog een vent in zou zitten.”

Algra putte bij het schrijven van ‘Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940’ uit de digitale Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut. De collectie bestaat in totaal uit verhalen van ruim duizend veteranen van tientallen oorlogen en vredesmissies die tussen 2006 en 2014 zijn geïnterviewd.

Bron: Veteraneninstituut

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: