24 juli, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: GEEN MANNEN, MAAR DUIVELS!

Boekbespreking: GEEN MANNEN, MAAR DUIVELS!
B

Nijmegen 7 augustus 2014 – Op 26 september verschijnt bij QV Uitgeverij het boek Geen mannen, maar duivels! Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen. Een uniek boek dat, naast een uitgebreid historisch overzicht, aan de hand van openhartige interviews met Nederlandse oud-legionairs inzicht geeft in de motieven om deel uit te maken van deze roemruchte militaire elite-eenheid.  

In de loop van de geschiedenis zijn er duizenden Nederlanders geweest die in vreemde krijgsdienst gingen. Veel daarvan maakten deel uit van het in 1831 opgerichte Franse Vreemdelingenlegioen en vochten al mee vanaf de Mexicaans-Franse oorlog, met de legendarische slag bij Camarone in 1863. Zo maakten in de Eerste Wereldoorlog honderden Nederlanders deel uit van het Vreemdelingenlegioen, dat in de Grote Oorlog slag op slag leverde. Ook aan de Tweede Wereldoorlog, de (Franse) Vietnamoorlog, de oorlogen in (Noord-)Afrika en VN-missies over de hele wereld werd en wordt door Nederlanders in dienst van het Franse vreemdelingenlegioen deelgenomen.

In Geen mannen, maar duivels! worden hun ervaringen onder meer aan de hand van interviews opgetekend. Het boek werd geschreven door Rende van de Kamp die zelf zeven jaar lang diende in het Legioen en eerder drie boeken publiceerde over Nederlanders in vreemde krijgsdienst.

Naast uitgebreide aandacht voor de tradities, de cultuur, de loodzware opleiding en de altijd zeer risicovolle inzet van het Legioen, rekent het boek af met enkele hardnekkige mythes, zoals over het zogeheten anonymat (criminelen die in het Legioen schuilen) en het verlies van nationaliteit door legionair te worden. De laatste kwestie is weer actueel nu Nederlanders onder meer deelnemen aan de strijd in Syrië.

Geen-mannen-maar-duivelsDe lezer van het boek maakt kennis met dappere mannen die werden overladen met medailles of achterbleven op vergeten slagvelden, maar ook met deserteurs en fantasten. Beroemde schrijvers en oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer passeren de revue, maar ook veel anonieme Nederlanders die voor de Franse zaak of de wereldvrede hun leven in de waagschaal legden. Tenslotte wordt er in het boek uitgebreid ingegaan op het leven na het legioen dat ironisch genoeg niet zelden te zwaar bleek te zijn.

Het resultaat is een uniek boek met veel feiten, anekdotes en interviews, gelardeerd met nooit eerder gepubliceerde kleuren- en zwart-witfoto’s, dat het échte verhaal vertelt van Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen.

 

Kijk voor meer informatie op www.qvuitgeverij.nl of  www.geenmannenmaarduivels.nl (vanaf 1-9). 

 

Geen mannen, maar duivels! Nederlanders in het Vreemdelingenlegioen – Rende van de Kamp, 326  pagina’s, ISBN 9789082080032, winkelprijs € 29,95

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: