10 oktober, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: De Panamees op patrouillevaart

Boekbespreking: De Panamees op patrouillevaart
B

Onderzeebootjager Hr Ms Friesland D812 in de wateren rond Nederlands Nieuw Guinea 1962

Omschrijving

In 1962 maakte de onderzeebootjager Hr.Ms. Friesland een term in het voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Daarvoor  was ze op zaterdag 17 februari 1962 vanuit Den Helder vertrokken. De situatie was gespannen, de dreiging van een  gewapend conflict met Indonesië was reëel. Nu, na een confrontatie bij Vlakke Hoek werden er meer schepen naar het gebied gezonden. De reis ging via het Panamakanaal, wat zoveel mogelijk stil werd gehouden om internationale politieke problemen te voorkomen. Eenmaal in het gebied werd er al snel begonnen met patrouillevaarten. Door deze intensieve patrouillevaarten die soms weken duurden was er zeer weinig tijd voor onderhoud aan het schip. Wat de bijnaam “De Panamees” opleverde, vanwege de haveloze aanblik die de onderzeebootjager bood.

De onderzeebootjager is regelmatig in actie gekomen om infiltraties van Indonesische te verhinderen. Soms werden deze uit een zee vol met haaien opgepikt. De landingsdivisie, bestaande uit mariniers die door ons werden afgezet, voerde verkenningen uit en achtervolgde de infiltranten. In augustus 1962, de laatste maand van het Nederlands bestuur, heeft de Friesland de laatste zeeslag geleverd. Met ondersteuning van Neptune’s van vliegveld BIAK werd een infiltratie door minimaal vijf Indonesische MTB’s nabij het eiland Misool verhinderd. Van de vijf MTB is er waarschijnlijk 1 geraakt, omdat een zwaar beschadigde MTB later is teruggevonden en men er van uitgaat dat bij deze bij de actie op 11 augustus 1962 betrokken was. Op de dag voor de wapenstilstand, op 18 augustus 1962, werd met een zware beschieting in de Aragobaai de mariniers ondersteund die toen nog in actie waren.

In dit boek word uitvoerig verslag gedaan van de verrichtingen van de onderzeebootjager, gebaseerd op het scheepsjournaal en (on)officiële documenten. Ook word in het kort de Nederlandse, Indonesische en de internationaal (militair)politieke situatie en de betrokken-heid van de VN en de VS beschreven.

Boek: De panamees op patrouilevaart
Boek: De panamees op patrouilevaart

De auteur Arend F.G. Pottjegort, de jongste schepelingen bemanningslid (17 jaar oud en) in de stand van kok der tweede klasse (ketelbinkie) aan boord van Hr.Ms. Friesland geplaatst werd in 1962 uitgezonden naar Nieuw Guinea. En kwam in november 1962 op zijn 18e jaar als oorlogsveteraan terug in Nederland. Hij had op die zeer jonge leeftijd al een wereldreis gemaakt, te weten de heenreis door het Panamkanaal en de terugreis door het Suezkanaal. Vanwege zijn inzet werd hij Koninklijk onderscheiden met het Nieuw Guinea Herinnerings Kruis met Gesp.

Uitgeverij Lanasta

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: