16 juli, 2024
RecensieBoekenBoekrecensie: Als vrede je missie is

Boekrecensie: Als vrede je missie is
B

‘Als vrede je missie is’ is een boek waarin verschillende veteranen aan het woord komen over hun missie(s) en de psychische gevolgen daarvan. Over het traject van hulpverlening en de mogelijkheid hun leven weer op te pakken, of juist niet.

De mensen die in dit boek aan het woord komen vertellen vanuit hun persoonlijke verhaal vele aspecten van psychische beschadiging en het herstelproces dat daarop volgde. Maar ook de hulpverleners, psychologen, psychiaters, mensen vanuit de daklozenopvang, de nuldelijners, maatschappelijk werkers hebben geholpen om een beter beeld neer te zetten.

Er komen ook diverse behandelmethoden aan bod, daarnaast wordt bijvoorbeeld ook aangetoond dat PTSS letterlijk zichtbaar is in de hersenen. Duidelijk wordt dat blootgesteld worden aan buitensporige stress een veteraan erg kan veranderen.

Een jonge vrouw wilde het boek zelfs persoonlijk op komen ophalen. Haar man had jaren met zijn PTSS geworsteld, terwijl zij het gezin draaiende hield. Juist toen haar man was gaan opkrabbelen, was zij zelf ingestort

Ze zat huilend bij de auteur op de bank en bedankte iedereen die had meegewerkt aan dit boek, ze was iedereen dankbaar dat ook haar verdriet werd erkend. Het zien wat dit boek met mensen doet, heeft mij de erkenning gegeven dat iedere inzet zin heeft gehad.

De gemeente Den Bosch heeft zelfs een eigen versie van dit boek – met voorwoord van de burgemeester – aan alle 700 veteranen in deze stad cadeau gedaan. Dit om aandacht te vragen voor de problematiek en om maatschappelijke bewustwording te creëren. Uitstekend idee!

Het boek is een eyeopener voor iedereen die met veteranen omgaat of veteraan is. “Als vrede je missie is” is ook een aanrader voor militairen die nog uitgezonden moeten worden.

Productspecificaties

Taal                             Nederlands

Bindwijze                     Paperback

Druk                            1

Verschijningsdatum      juli 2020

Afmetingen                  23,5 x 15,5 x 2,4 cm

Illustraties                    Nee

Auteur                         Mineke de Vries

Uitgever                       Batavia Publishers

EAN                             9789461852830

Tekst: MinDef
Afbeelding: AVDD / Abigaïl Bates / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: