21 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Fokker G1 Jachtkruiser Deel 2

Boekbespreking: Fokker G1 Jachtkruiser Deel 2
B

Vrijdag 15 maart was een afvaardiging (Erik Jurriëns en Fred Vermeer) van de ODB aanwezig bij de boekpresentatie van de Fokker G-1 jachtkruiser deel 2. De presentatie vond plaats in de filmzaal van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM). Dit boek is het tweede en laatste deel over de Fokker G-1 jachtkruiser. Beide boeken vormen een standaardwerk over een stuk nationale luchtvaart historie. Compleet, met aandacht voor het ontwerp, techniek en de ontwikkeling van het vliegtuig. Verder wordt er stilgestaan bij de verschillende versies van het toestel.

Na een schrijfperiode van acht jaar door de auteurs Frits Gerdessen, Karel Kalkman, Cor Oostveen en Willem Vredeling, heeft “Fokker G-1 Le Faucheur (deel 2)” het levenslicht aanschouwd. In dit deel wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende operationele aspecten van de bijzonder fraai vormgegeven Fokker G-1. Vele nooit eerder gepubliceerde foto’s en feiten maken dit boek tot een bijzondere uitgave. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Dr. J.A.M.M. Jansen,oud directeur van het MLM.

Fokker_G1-deel 2
Fokker_G1-deel 2

In een aantal hoofdstukken komen de volgende onderwerpen uitgebreid aan bod:

  1. Het vliegen met de G-1, evenals vergelijking met tijdgenoten
  2. Opbouw van de ML en mobilisatie;
  3. De oorlogsdagen;
  4. De capitulatie;
  5. De G-1 bij de Duitse Luftwaffe;
  6. De ontsnapping van een G-1 naar Engeland;
  7. Levensloop van alle gebouwde G-1’s;
  8. Wat er overbleef.

Er zijn bijlagen opgenomen betreffende de radio, motorenverkoop van Duitse G-1’s aan Finland, gebruikte kleuren en camouflagesystemen. Tevens is een korte samenvatting in het Engels aan het boek toegevoegd. Ook de fotobijschriften zijn voorzien van een Engelse vertaling.
Het is een kleurrijk boek geworden: een drietal authentieke kleurendia’s van de G-1, vele kleurenimpressies van Jan Broos en meer dan twintig kleurenprofielen van zowel de Fokker G-1 Mercury als Fokker G-1 Wasp zijn terug te vinden. Dus ook voor de modelbouwers onder ons een bron van inspiratie.

Al met al is dit de meest volledige uitgave ooit (samen met deel 1) over dit beroemde vliegtuigtype. Koop (ook) deel 2 en laat u verrassen.

Fokker G-1 Le Faucheur (deel 2)” is vanaf 15 maart in de boekhandel leverbaar. Ook via de Stichting Fokker G-1 kunt u deze boeken bestellen. ISBN nr: 978-90-8616-121-8

Indien u het boek bestelt via de Stichting Fokker G-1 steunt u op directe wijze het verdere onderzoek naar de G-1 en acquisities van nieuw materiaal. Want, zo blijft de ervaring leren, er blijft nieuw en interessant materiaal opduiken wat het beeld over de G-1 completer kan maken. Het uitvoeren van een onderzoek in buitenlandse archieven blijft tevens een wens om meer te leren over de buitenlandse interesse in de G-1 of het gebruik in Duitse dienst.

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: