22 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Vliegbasis Deelen

Boekbespreking: Vliegbasis Deelen
B

In de luwte van de Veluwe 1947-1995

Onlangs verscheen het boek Vliegbasis Deelen, een misschien toch wat minder bekende basis. Want dit als Duitse Fliegerhorst aangelegde veld kennen we nu vooral van helikopteroperaties als vooruitgeschoven post van het Defensie Helikopter Commando.

GLV

Daarvoor leidde het als Militair Luchtvaartterrein een wat rustiger bestaan en tot midden jaren negentig was het decennialang de thuishaven van de Groep Lichte Vliegtuigen (GLV) met Alouette III’s, Bo-105’en en Piper (Super) Cubs.

Fotoverkenning

Maar de basis heeft een veel diversere geschiedenis dan dat alleen, zo laten de auteurs Dick Lohuis en Gijs Dragt zien. Zo was het tussen 1957 en 1963 thuishaven van het 306 Squadron. Dat bracht vanaf die tijd diverse andere fotoverkenningseenheden naar de Veluwe.

Bezoekers

Maar ook NAVO-jachtvliegtuigen kwamen er geregeld op bezoek, net als transportvliegtuigen en andersoortige. Zo was Deelen tot aan de sluiting de basis waar vandaan de jaarlijkse Market Garden-herdenkingsvluchten plaatsvonden.

Een brug te ver

En natuurlijk was Deelen in 1976 het verzamelpunt voor vele Skytrains en Dakota’s voor de opnames van de beroemde film Een brug te ver. Ook werden hier de verjaardagen van de luchtmacht groots gevierd met open dagen in 1973, ’78, ’83 en ’88.

Nederlands gebruik

In dit boek wordt een beeld geschetst van het Nederlandse gebruik van Vliegbasis Deelen. Over de Fliegerhorst zijn andere boeken verschenen. Na een voorwoord van kolonel b.d. Anne Tjepkema volgt een inleiding over de ontstaansgeschiedenis, en volgen in niet genummerde hoofdstukken de gebaseerde eenheden, detacheringen en oefeningen, open dagen en squadronjubilea en tot slot visitors.

Particulier

Deelen is net als de andere delen uit de serie een prachtig (foto)boek dat vol zit met honderden afbeeldingen in kleur en zwart-wit, waaronder veel nog niet eerder gepubliceerde foto’s uit openbare en particuliere archieven.

Overzicht

Met de boeken over (de voormalige) Vliegbasis Twenthe in 2019, Eindhoven en Volkel in 2023 is Uitgeverij Geromy B.V. bezig om een geweldig overzicht van alle Nederlandse vliegbases te maken.

Niet duurder

En let wel: niet alles wordt duurder. Dit boek is vijftig pagina’s dikker dan over Eindhoven en toch goedkoper. Maar wees er wel snel bij: het boek is in een kleine oplage gedrukt. En gelukkig werken de auteurs al aan een volgend boek.

Titel                             Vliegbasis Deelen 

Taal                             Nederlands

Auteurs                       Dick Lohuis en Gijs Dragt

Uitgeverij                     Geromy

Bindwijze                     Hardback (formaat 25 x 30 cm)

Pagina’s                       484 pagina’s

Illustraties                   675 zwart-witfoto’s, kleurenfoto’s, documenten

ISBN                            9789083312200

Prijs                             € 52,80

Onder meer te koop bij de Flash Luchtvaartwinkel in Eindhoven en bij de uitgever. Kijk daarvoor op www.luchtvaartboeken.com.

Afbeelding:                  Redactie ODB

Tekst:               Uitgeverij Geromy / Vliegende Hollander / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: