29 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: ‘Veteranen’

Boekbespreking: ‘Veteranen’
B

Vanaf 7 juli is het boek ‘Veteranen’ te koop. In het werk van fotograaf Paul de Graaff staan meer dan 100 verhalen en foto’s van veteranen. Zij dienden in landen als Afghanistan, Bosnië, Kosovo, Libanon en andere conflictgebieden in de wereld.

Portretfoto’s

In Veteranen geeft de auteur Paul de Graaff meer dan honderd (oud)militairen een gezicht. Ze dienden in landen als Afghanistan, Libanon, Bosnië, Kosovo en andere conflictgebieden in de wereld. De Graaffs indringende portretfoto’s spreken boekdelen over wat de veteranen daar hebben meegemaakt.

Onvoorwaardelijke vriendschap

Hun openhartige verhalen gaan soms over nare herinneringen: aan mitrailleurvuur en bermbommen, kapotgeschoten huizen, doden en gewonden, angst en paniek. Maar ook getuigen ze van de warme contacten die ze vaak hadden met de lokale bevolking en de onvoorwaardelijke vriendschap en kameraadschap tussen militairen onderling.

Trots

Veel van die vriendschappen hebben de tand des tijds doorstaan. Veel veteranen zijn – inmiddels – trots op wat zij hebben gedaan en de meesten beschouwen de ervaringen opgedaan tijdens hun missie als een verrijking.

Heftige tijd

Maar sommigen hebben het er nog steeds moeilijk mee en denken geregeld terug aan een heftige tijd. Met dit boek hoopt Paul de Graaff ervoor te zorgen dat nog meer veteranen hun herinneringen zullen delen, en dat familie en vrienden hun het respect bewijzen dat ze verdienen.

Hoe gaat het ?

Dit boek is bedoeld voor veteranen, hun familieleden en vrienden, en iedereen die geïnteresseerd is in pure verhalen van Nederlandse veteranen over hun missies. “Ik hoop dat door dit boek nog meer mensen vragen aan veteranen gaan stellen. Ogenschijnlijk normale vragen als: “Hoe gaat het?” of “Hoe was het daar?” Dit boek laat zien dat het het waard is om naar die verhalen te luisteren.”

Gegevens

Taal                             Nederlands

Bindwijze                     hardcover

Druk                            1

Verschijningsdatum      juni 2021

Aantal pagina’s             228 pagina’s

Illustraties                    met illustraties

Uitgever                       20/10 Uitgevers

Auteur                         Paul de Graaff

Voorwoord                  Peter van Uhm

Prijs                             € 49,50

EAN/ISBN                     978-94-90951-68-9

Tekst: Uitgeverij 20/10 / Redactie ODB
Afbeelding: Uitgeverij 20/10 / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: