Ruim 11.000 Nederlandse militairen verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap. In Verzwegen oorlogsjaren wordt voor het eerst hun verhaal opgetekend. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en rapporten wordt het leven van de Nederlandse militairen achter prikkeldraad gereconstrueerd.
Dwangarbeider
Uitgebreid wordt stilgestaan bij het dagelijks leven in de gevangenkampen, dat in het teken stond van honger, verveling, vernedering en spanning. Ook de talrijke ontsnappingspogingen hebben een plaats gekregen in dit boek, evenals de tewerkstelling van militairen als dwangarbeider in zogenaamde Arbeitskommandos.
Talloze slachtoffers
Vooral zij die werden ingeschakeld in de Duitse oorlogsindustrie stonden met regelmaat bloot aan geallieerde bombardementen. Daarbij vielen talloze slachtoffers. Na terugkeer in Nederland in het voorjaar van 1945 hield het merendeel van de oud-krijgsgevangenen de ervaringen uit deze periode voor zich. Het werden niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun nazaten verzwegen oorlogsjaren.
Dagboeken
Johan van Hoppe en Eric van der Most houden zich al vele jaren bezig met het onderwerp krijgsgevangenschap en hebben hierover veel persoonlijke gegevens verzameld en reeds tientallen dagboeken uit krijgsgevangenschap bewerkt.
NIMH
Erwin Rossmeisl is als militair historicus werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en schreef diverse artikelen over krijgsgevangenschap. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis.
Productinformatie
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Verschijningsdatum april 2021
Aantal pagina’s 352 pagina’s
Illustraties Voorzien van illustraties
Auteur Johan van Hoppe, Eric van der Most, Erwin Rossmeisl
Uitgever Boom Uitgevers Amsterdam
ISBN 9789024433391
Tekst: Boom Uitgevers / Redactie ODB
Afbeelding: Boom Uitgevers / Redactie ODB