25 februari, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Van Bakfiets Tot Brandhaard

Boekbespreking: Van Bakfiets Tot Brandhaard
B

Op 27 augustus as wordt op de thuis frontdag van het Korps Mariniers in Doorn het boek ‘Van bakfiets tot brandhaard’ gepresenteerd. Daarin vertelt Inge van der Vorst hoe zij als partner van een naar Afghanistan uitgezonden marinier het hoofd moet bieden aan de uitdagingen aan het thuisfront. Via dagboekfragmenten van haar man wordt ook een beeld geschetst van het opereren in oorlogsgebied.

“We praten even over de kinderen en dan, terwijl ik het totaal niet van plan was, breek ik. Met horten en stoten vertel ik dat ik het niet meer trek. Dat ik niet weet wat ik moet doen om het draaglijk te maken. Dat ik me zo alleen voel, hierdoor geen leuk mens en geen leuke moeder ben en dat ik het gevoel heb ik dat ik hierdoor Sem en Liza ernstig tekort doe. Waardoor ik me nog ellendiger voel.”

In Van bakfiets tot brandhaard, een jong gezin tussen Amerikaanse elitemilitairen, beschrijft Inge van der Vorst (1981) de dilemma’s van het thuisfront van de uitgezonden militair. In haar geval is de situatie nog complexer omdat zij met haar twee kleine kinderen achterblijft in de grootste legerplaats van de VS, Camp Lejeune. Haar man is als Nederlandse marinier voor drie jaar geplaatst bij een Amerikaanse elite-eenheid waarmee hij zes maanden naar Afghanistan wordt uitgezonden. Via fragmenten uit zijn dagboek wordt ook een beeld geschetst van deze missie zelf.

“Terwijl we de gewonden aan het behandelen waren, werden de doden binnengebracht. Schoenen, vesten met munitie, wapens, helmen en persoonlijke bezittingen werden gestript en daarna werden ze in de ambulance geladen. De meesten hadden schotwonden in het gezicht en romp. De schoenen en dergelijke werden weer verdeeld onder de overige soldaten. Dat was best apart om te zien, maar ja, als je niet veel hebt, dan moet je die dingen pakken.”

In het boek vertelt Inge van der Vorst hoe zij de periode voor, tijdens en na de uitzending heeft beleefd.

Tekstschrijfster Esther Horsten-Theunissen (1975) verwoordde haar verhaal, dat voorafgegaan wordt door een voorwoord van de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang. Het boek is tevens voorzien van handige tips voor het thuisfront.

Het boek is vanaf 1 september te koop in de boekhandel en via www.qvuitgeverij.nl.

Van bakfiets tot brandhaard – Inge van der Vorst
ISBN 978-94-92435-02-6
128 pagina’s
Winkelprijs € 17,50

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: