15 juli, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: 'Trijp'

Boekbespreking: ‘Trijp’
B

Op 24 november verschijnt Trijp, de tweede roman van Annemarie Bleeker. Trijp vertelt het verhaal van Bosnië-veteraan Simon die worstelt met zijn traumatische ervaringen als militair. Het eerste exemplaar wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgereikt aan Olaf Nijeboer, voorzitter van de werkgroep Dutchbat III.

Trijp is het verhaal van de vierentwintigjarige militair Simon, die heeft deelgenomen aan een Nederlandse vredesmissie. Na zijn thuiskomst uit oorlogsgebied wordt hij geconfronteerd met onbegrip en minachting en verliest hij gaandeweg alle grond onder zijn voeten. Om te ontsnappen aan zijn ondraaglijke bestaan vertrekt Simon naar Schotland, op zoek naar de waarheid.

Een indringende roman over de eenzaamheid die een specifieke gebeurtenis met zich meebrengt, over schuld en vriendschap, tegen het adembenemende decor van de Schotse Hooglanden. Het is voor het eerst dat er een roman geschreven is, geïnspireerd door  veteranen die na de val van Srebrenica getraumatiseerd zijn geraakt.

“Een meeslepend boek. Herkenbaar voor iedereen
die met een trauma in aanraking is geweest!”

Wim Dijkema, oud-adjudant Dutchbat III

Op zaterdag 24 november om 15.00 uur wordt het boek gepresenteerd in Herinnerings-centrum Kamp Westerbork, een toepasselijke plek omdat het herinneringscentrum zich de laatste jaren intensief  heeft beziggehouden met Dutchbat en de gevolgen van de dramatische val van Srebrenica. Het eerste exemplaar van het boek zal worden uitgereikt aan Olaf Nijeboer, voorzitter van de Werkgroep Dutchbat III.

“Een intens boek. Heel mooi geschreven.”

Olaf Nijeboer, voorzitter werkgroep Dutchbat III

Annemarie Bleeker (1966) is schrijver, beeldend kunstenaar en fotograaf. Zij debuteerde in 2011 met de roman Roedel. In haar tweede roman Trijp maakt zij ons op aangrijpende wijze deelgenoot van de gevolgen van een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Trijp – Annemarie Bleeker; softcover ; €14,95 ; 128 pagina’s ; ISBN 9789492435101

Zie ook: www.qvuitgeverij.nl 

Bron: QV Uitgeverij
Foto: QV Uitgeverij/redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: