29 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Sunset March

Boekbespreking: Sunset March
B

Op 19 oktober verschijnt bij Quo Vadis Uitgeverij het boek Sunset March, brug tussen heden en oorlogsverleden. Het boek is geschreven ter gelegenheid van het feit dat dit eerbetoon aan de Nijmeegse bevrijders van de Tweede Wereldoorlog al vijf jaar lang dagelijks plaatsvindt.  

Al 1.825 dagen steekt elke dag een veteraan de Waal over, precies op de plek waar Amerikaanse militairen dat in 1944 tijdens Operatie Market Garden deden. De Amerikanen gebruikten destijds gammele canvas bootjes, de veteraan loopt de zogeheten Sunset March over de in 2013 aangelegde stadsbrug, die niet voor niets De Oversteek heet. 

48 gesneuvelden, 48 lampen
De Sunset March vindt dagelijks plaats bij het vallen van de avond. De veteraan loopt – alleen of samen met mensen die zich spontaan aansluiten – op het ritme van de 48 lantaarnpalen, die een voor een gaan branden als eerbetoon aan de 48 gesneuvelden bij de Waalcrossing in 1944.

Dit eerbetoon is niet alleen bedoeld om de Amerikaanse militairen te herdenken, maar ook om een brug te slaan naar alle militairen en veteranen die in missies waar ook ter wereld bijdragen of bijdroegen aan vrede en vrijheid. De Sunset March wordt gelopen door een veteraan die zich vooraf aanmeldt, of door een van de vrijwilligers van Stichting Sunset March.

75 jaar vrijheid in Nijmegen
Om 75 jaar vrijheid in Nijmegen te vieren, lopen er dit jaar 75 verschillende groepen mee met een Sunset March. In het boek, dat mede tot stand is gekomen dankzij een bijdrage van de gemeente Nijmegen, zijn door Jaleesa Derksen gemaakte foto’s van die bijzondere marsen gebundeld met verhalen van de veteranen die de Sunset March mogelijk maken. Plus een interview met de Amerikaanse soldaat Francis Keefe, een van de laatste nog levende Waalcrossers. Een boek over hoe het oorlogsverleden zijn plek krijgt, in Nijmegen en ver daarbuiten.

Het boek bevat tevens bijdragen van burgemeester Hubert Bruls, Leo van Bergen en Joost Rosendaal en is tot 19 oktober onder meer via www.qvuitgeverij.nl te verkrijgen voor de speciale voorintekenprijs van € 17,50.

Sunset March. Brug tussen heden en oorlogsverleden – Joris Jan Voermans, 126 pagina’s, Hardcover, € 21,95, ISBN 9789492435132

Bron: Quo Vadis Uitgeverij
Afbeelding: Jaleesa Derksen

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: