24 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: ‘Succes in een verloren oorlog’

Boekbespreking: ‘Succes in een verloren oorlog’
B

Onverbloemde Indië-memoires van brigadegeneraal Ben Bouman

Op vrijdag 11 december verschijnt bij QV Uitgeverij het boek Succes in een verloren oorlog van Indiëveteraan, historicus én voormalig brigadegeneraal Ben Bouman. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer en dochter van een Indiëveteraan Gerdi Verbeet neemt het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Indiëveteraan en generaal b.d. Ted Meines.

Ben Bouman verbleef van 1946 tot 1949 in Nederlands-Indië op West-Java, waar hij als jonge luitenant actief was bij het 6e Regiment Veldartillerie. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij beroepsofficier. Zijn eindrang was brigadegeneraal. Na zijn Defensiecarrière studeerde Bouman geschiedenis in Leiden. In 1995 promoveerde hij op 71-jarige leeftijd op het proefschrift Van driekleur tot Rood-Wit. De Indonesische officieren uit het KNIL, 1900-1950.

De afgelopen jaren werkte Ben Bouman aan zijn eigen memoires. Juist nu de gebeurtenissen in Nederlands-Indië weer volop in de belangstelling staan, komt Boumans boek uit. In dit unieke document beschrijft hij tot in de kleinste details het verloop van de strijd in zijn operatiegebied op West-Java. Bouman besteedt daarbij voor het eerst uitgebreid aandacht aan de activiteiten van de Speciale Troepen onder leiding van oorlogsheld Tivadar Spier. Zij verleenden het 6e Regiment Veldartillerie steun bij het beveiligen van het operatiegebied. Bouman schroomt niet te attenderen op de onrechtmatige wijze waarop de strijdende partijen elkaar soms bestreden.

Bouman citeert uit oude brieven aan zijn ouders. Hij interviewde Spier en andere voormalige collega’s, deed onderzoek in de Defensiearchieven en sprak voormalige tegenstanders in Indonesië. Hij vermengt zijn eigen Indië-ervaringen en militaire kennis met zijn reflecties als historicus. Dat zorgt voor een uniek en onthullend verslag. Helaas mag Bouman het verschijnen van zijn boek zelf niet meer meemaken. Hij overleed op 24 april 2015 op 92-jarige leeftijd.

‘De kracht van het boek ligt in het feit dat ooggetuige Bouman citeert uit oude brieven aan thuis, hij zocht Spier en andere voormalige collega’s op, hij deed onderzoek bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en hoorde ook voormalige tegenstanders. Zo wordt een onthutsend beeld geschetst van de zware omstandigheden, de gevechtshandelingen en de geest onder de manschappen.’

Herman Keppy in De Nederlandse Boekengids

Ben Bouman, Succes in een verloren oorlog. Het 6e Regiment Veldartillerie en zijn Speciale Troepen in de onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek Indonesië, 1946-1949

ISBN: 9789082080070, 142 pagina’s, soft cover, geïllustreerd, QV Uitgeverij, www.qvuitgeverij.nl


Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: