14 juli, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Rampjaar 1672

Boekbespreking: Rampjaar 1672
B

In ‘Rampjaar 1672’ beschrijft Luc Panhuysen op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland ‘redeloos, radeloos, reddeloos’ heette.

 In het jaar 1672 werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken.

Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede – een vader, een moeder en hun zoon – laat Panhuysen zien hoe de dagelijkse overlevingsstrijd eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd.

Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis. Hij was onder andere werkzaam als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde eerder minibiografieën over Jean-Jacques Rousseau en Lord Byron, en De Ware Vrijheid over de gebroeders De Wit. Zijn boek Rampjaar 1672 is een moderne klassieker.

Inhoud

Taal                                         Nederlands

Bindwijze                                 Paperback

Verschijningsdatum                  06 december 2022

Aantal pagina’s                         500

Illustraties                                Nee

Auteur(s)                                 Luc Panhuysen

Uitgever                                  Atlas Contact

EAN                                         9789045048659

Prijs                                         € 29,99

Tekst: Atlas Contact / Redactie ODB

Afbeelding: Atlas Contact / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: