24 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking : Operatie 'Keystone'

Boekbespreking : Operatie ‘Keystone’
B

Op 15 december verschijnt bij QV Uitgeverij het boek Operatie Keystone, over Nederlanders bij de Special Air Service (SAS) in de periode 1944-1945. Een uniek en onthullend boek waarin voor het eerst uitvoerig wordt beschreven hoe een groep jonge Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog dienst nam bij de SAS, ook wel ‘het spookleger’ genoemd vanwege zijn spectaculaire acties achter de linies.

Nederlands detachement
In Operatie ‘Keystone’ wordt de geschiedenis verteld van het detachement Nederlanders bij de befaamde Special Air Service. Deze Britse elite-eenheid voerde in de Tweede Wereldoorlog met succes sabotageacties uit om de Duitse troepen achter de linies te ontregelen. Hitler ergerde zich zo aan deze onverschrokken krijgers dat hij de geheime opdracht gaf om alle opgepakte SAS-militairen onmiddellijk te liquideren.

Opleiding in Silent Killing
Op ‘hoog verzoek’ meldden 27 Nederlandse jonge mannen, veelal actief in het verzet, zich in december 1944 aan als vrijwilliger om in bezet Nederland gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Vanuit het bevrijde deel van Nederland vlogen zij naar Engeland waar zij bij de SAS een cursus parachutespringen kregen en werden onderwezen in vakken als silent-killing en wapen- en springstoffenkennis.

Het Nederlandse detachement bij de Special Air Service (SAS)
Vijftien militairen slaagden voor de intensieve SAS-opleiding en namen in april 1945 op de Veluwe deel aan SAS-operatie Keystone, die mede tot doel had om Rijkscommissaris Seyss-Inquart dood of levend in te rekenen. Daarna trokken ze met hun SAS-eenheid voor Operatie ‘Archway’ Noord-Duitsland in, waarbij ze de vijand op de hielen zaten tot Duitsland op 4 mei 1945 in Noordwest-Europa capituleerde.

Geschiedenis wordt onthuld
Operatie Keystone is een uniek boek waarin met behulp van interviews, persoonlijke verslagen, literatuur en archiefstukken een niet eerder beschreven stuk geschiedenis wordt onthuld. En passant wordt ook nieuw licht geworpen op het drama van de Klementbrug bij Heerde en de bevrijding van Epe.

De auteurs
De auteurs zijn Rende van de Kamp en Jeoffrey van Woensel. Van de Kamp schreef eerder ‘Geen mannen, maar duivels’ over Nederlanders bij het Franse Vreemdelingenlegioen. Militair historicus Van Woensel is medewerker van het Veteraneninstituut en schreef onder meer ‘Een krachtig instrument’ over de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee.

Kijk voor meer informatie op www.qvuitgeverij.nl of op Facebook onder Operatie Keystone.

Operatie Keystone. Nederlanders bij de Special Air Service (SAS)  – Rende van de Kamp en Jeoffrey van Woensel, 228  pagina’s, ISBN 9789492435071, winkelprijs € 21,95

Bron: QV Uitgeverij
Foto: QV Uitgeverij

 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: