21 april, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Onvoorspelbaar verleden

Boekbespreking: Onvoorspelbaar verleden
B

Boekbespreking: Nog voordat de wederopbouwmissie in Uruzgan van start ging, belandde hij in een vuurgevecht. Gedurende de twee jaar die hij in Uruzgan doorbracht, vlogen zeventien rpg-raketten in zijn richting. Voor wat beschietingen met andere raketten en kleinkalibervuur betreft, raakte hij de tel kwijt.

Bermbommen
Hij vond bermbommen en bracht een dag door met een dode zelfmoordaanslagpleger. Desondanks blijft Nikko Norte van mening dat er voor Nederlandse militairen in Uruzgan geen vijand te vrezen was.

Absurde manier
Door een absurde manier van optreden creëerden Nederlanders hun eigen vijand – die niet bestond uit geharde talibanstrijders – en de wederopbouwmissie mondde voor de lokale bevolking uit in een drama.

Inlichtingenofficieren
Meer dan met de vermeende vijand voerde Norte strijd met inlichtingenofficieren, die vastbesloten waren een Oscar voor de beste hoofdrol uit het drama Uruzgan te slepen en daarmee een onomkeerbare geweldspiraal in gang zetten.

Publiek
Geen Nederlander diende langer in Uruzgan, beleefde er meer avontuur of liet er meer voetafdrukken achter. Tien jaar lang vroeg Norte zich af of hij zijn ervaringen publiek moest maken.

Eénmanspatrouille
Uiteindelijk schreef hij Onvoorspelbaar verleden: het verhaal van de man die in Uruzgan de eenmanspatrouille in de praktijk bracht en zonder angst voor vuurwerk thuiskwam.

Nikko Norte (Rotterdam, 1964) reist al vijfendertig jaar van conflictgebied naar conflictgebied. Hij was piloot, matador en militair. Momenteel woont hij in Oostenrijk, waar hij mensen begeleidt die kampen met overgewicht.

Schrijver – Nikko Norte
Omvang – 304 p.
Druk – 1
Verschenen – 16-03-20
Fonds – P – Nederlandse non-fictie
Paperback – 9789044644456  prijs € 24,99
E-boek – 9789044644463  prijs € 14,99 

Bron: uitgeverij Prometheus
Foto: uitgeverij Prometheus / Nikko Norte

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: