29 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Onuitwisbaar - Edward Snowden

Boekbespreking: Onuitwisbaar – Edward Snowden
B

In 2013 schokte de 29-jarige Edward Snowden de wereld toen hij brak met de Amerikaanse geheime diensten en onthulde dat ze in het allergrootste geheim proberen al ons digitale verkeer – elk telefoontje, elk bericht, elke e-mail – op onvoorstelbaar grote schaal te verzamelen en vast te leggen.

Van iedereen die zich online begeeft, wordt zo een permanent en onuitwisbaar dossier bijgehouden.
Zes jaar later, op 17 september aanstaande, verschijnt Onuitwisbaar, waarin Edward Snowden voor het eerst zijn volledige verhaal vertelt. In dit uiterst meeslepende boek laat hij zien hoe een intelligente jongen uit een idyllische buitenwijk, die opgroeide aan het begin van het internettijdperk en die daar al snel de opwindende vrijheid van ontdekte, later een digitale spion werd die mee zou bouwen aan het grootste surveillancenetwerk ooit. Snowden vertelt indringend hoe hij daarna in grote gewetensnood raakte en uiteindelijk, in ballingschap, uit zou groeien tot het geweten van ons online bestaan.

Onuitwisbaar is niet alleen scherpzinnig, elegant en overtuigend geschreven, maar ook indrukwekkend en ontluisterend; het heeft alles in zich om een klassieker te worden.
“Terwijl ik door die tunnel liep, werd het me ineens duidelijk: hier voor me lag mijn toekomst. Ik wil niet beweren dat ik op dat moment een besluit nam. Zo neem je de belangrijkste beslissingen in je leven niet. Die neem je onbewust. (…) Dat was het cadeau dat ik mezelf gaf op mijn 29ste verjaardag: het besef dat ik een tunnel was ingegaan die uiteindelijk zou uitkomen bij één enkele, nog niet helder omlijnde daad.’


Edward Snowden werd geboren in Elizabeth City, North Carolina en groeide op in de buurt van de militaire basis Fort Meade in Maryland. Na zijn opleiding als systeemengineer kreeg hij een hoge functie binnen de CIA en werkt hij wereldwijd aan diverse projecten voor de NSA. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn verdiensten, waaronder de Right Livelihood Award, de Duitse Whistleblower Prize, de Ridenhour Prize for Truth-Telling en de Carl van Ossietzky-medaille van de International League of Human Rights. Tegenwoordig is Snowden voorzitter van de Raad van Bestuur van de Freedom of the Press Foundation.

Productinformatie

Inhoud

Taal                             Nederlands

Bindwijze                     Paperback

Druk                            1

Verschijningsdatum      september 2019

Aantal pagina’s             380 pagina’s

Kaarten inbegrepen      Nee

Illustraties                    Nee

Auteur                         Edward Snowden

Co-auteur                    Onbekend

Uitgever                       Balans, Uitgeverij

EAN                             9789463820691

De opbrengst van het boek gaat naar Stichting Hulp voor Helden.

Tekst: Uitgeverij Balans
Afbeelding: Uitgeverij Balans / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: