29 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: "Na De Missie"

Boekbespreking: “Na De Missie”
B

Zaterdag 30 juni as wordt voor de achtste keer de Nederlandse Veteranendag op het malieveld in Den Haag gehouden. Tijdens deze dag wordt het boek “Na de missie” gepresenteerd. In dit boek staan praktische tips en tools voor militairen, veteranen en het thuisfront na terugkeer van een militaire missie. Oorlogsverslaggever Joeri Boom schrijft in het voorwoord: ‘Een onmisbaar boek. Ik wou dat het veel eerder was gepubliceerd.’

Militairen houden van hun werk. Ze houden van de afwisseling en de uitdaging die een baan bij defensie biedt. Die afwisseling en uitdaging worden het sterkst ervaren als zij op missie gaan. De meeste militairen vinden het fijn om eindelijk in een situatie terecht te komen waarin alles wat tijdens de opleiding en het opwerken voor de uitzending is geleerd, in de praktijk kan worden gebracht.

Uitzendervaringen zijn vormend voor de mens die op missie is geweest. Ze leiden vaak tot meer inzicht in jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dit proces vergt aandacht en tijd van de militair en zijn dierbaren, maar draagt uiteindelijk bij tot meer persoonlijke kracht en geestelijke groei. Met de meeste militairen gaat het goed na terugkeer van een uitzending, ook al kost het tijd om weer te wennen aan de thuissituatie in Nederland. Een klein aantal van hen zal meer moeite hebben om de bijzondere ervaringen een plek te geven.

Na de missie is bedoeld als wegwijzer bij terugkeer na uitzending. Het boek geeft zo veel mogelijk praktische tips en tools. Bovendien geeft het inzicht en perspectief voor militairen en veteranen na de missie en biedt het ondersteuning bij de overgang naar het dagelijks leven. Ook het thuisfront van de militair en veteraan komt ruimschoots aan bod.

Beide auteurs, Erwin Kamp en Michaela Schok, zijn betrokken en deskundig in de zorg voor veteranen.

Erwin Kamp is zelf meerdere malen als humanistisch geestelijk verzorger op uitzending geweest. Hij schreef eerder over zijn ervaringen in het boek Raadsman heeft u nog raad?. Momenteel werkt hij als Coördinator Geestelijke Verzorging bij het Veteraneninstituut.

Michaela Schok is in 2009 gepromoveerd op het onderzoek Meaning as a mission. Zij deed onder meer onderzoek onder 1500 veteranen naar hoe zij terugkeken op hun militaire uitzendervaringen. Momenteel werkt zij als psycholoog/onderzoeker bij het Veteraneninstituut.

Op de Nederlandse Veteranendag zijn beide auteurs aanwezig. Het boek is in de stand van de diensten Geestelijke Verzorging bij het rustpunt van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (dit kunt u vinden direct links bij de entree van het Malieveld) te koop tegen een speciale introductieprijs.

Paperback, ISBN: 978-90-5972-641-3, Aantal pagina’s: 136, Winkelprijs: €15,00 E-book, ISBN: 978-90-5972-642-0, Winkelprijs: €9,95

Het boek is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Humanistisch Thuisfront

  • Titel: Na de missie
  • Subtitel: Tips en tools voor militairen, veteranen en het thuisfront
  • Paperback, ISBN: 978-90-5972-641-3, Aantal pagina’s: 136, Winkelprijs: €15,00
  • E-book, ISBN: 978-90-5972-642-0, Winkelprijs: €9,95
Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: