28 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Mariniers sinds 1665

Boekbespreking: Mariniers sinds 1665
B

Mariniers trekken nooit terug, zij retireren. Soms gaan zij iets achterwaarts om te hergroeperen maar dan gaan zij weer voorwaarts. Na aanvankelijk een mislukte poging, proberen ze het nu nog eens.

Dit boek werd geschreven door een Marinier voor Mariniers en voor een ieder die geïnteresseerd zijn voor de belevenissen van een Marinier en militairen in het algemeen gedurende hun diensttijd. Het is geen documentaire, het is bedoeld als ontspanningslectuur. Alles in dit boek beschreven gebeurtenissen hebben echter daadwerkelijk plaats gevonden.

Vele Mariniers zullen de gebeurtenissen zelf hebben meegemaakt en herkennen. Het is in elk geval non fiction. De foto’s en illustraties zijn gemaakt door amateurs met een “AGFA CLACK” uiterst gebrekkige camera’s van plastic, destijds in de scheepstoko voor 23 Nederlandse Guldens te krijgen. Het was kennelijk bedoeld voor eenmalig gebruik, want na een keer gebruikt voor een patrouille in het dampige en broeierige regenwoud vielen ze spontaan uit elkaar. Dat zou best eens de verklaring kunnen zijn voor het slechte beeldmateriaal, middelen voor een betere camera hadden wij helaas niet.

Doch ondanks alles zullen de lezers “hun tijd bij de Mariniers” kunnen herkennen, en terug kunnen blikken naar een harde maar trotse tijd. Helaas “gone is gone and lost forever!” Inderdaad is het verloren, maar dit boek zal de dierbare herinneringen voor allen “vasthouden” zodat jullie terug kunnen blikken naar jullie Mariniers tijd, jullie hoeven het boek alleen maar na te slaan.

Het werd geschreven in een melange, een mix van Korpsgeschiedenis, documentaires, acties, avonturen, anekdotes, leuke en minder leuke gebeurtenissen zoals door Mariniers beleefd conform hun wapenspreuk, QUA PATET ORBIS, zo wijd de wereld strekt. Van de regenwouden van Zuid Oost Azië, tot en met de dorre vlaktes van het zuidelijk Halfrond en de rest van de wereld.

Dit boek werd in elk geval geschreven als hommage aan alle Mariniers die het Korps hebben gemaakt tot wal het was en is, toen en nu. Kracht, Verbondenheid, Toewijding, Audacity, een can-do-mentaliteit en een onverwoestbare Esprit de Corps. Inderdaad wij zijn Mariniers.

Aquila non captat muscas

Bron: Johan Mac Mootry
Afbeelding: Johan Mac Mootry / redactie

“Mariniers sinds 1665” – Johan Mac Mootry – uitgeverij Jilster – plusminus 400 pagina’s tekst, foto’s en illustraties, velen in kleur – Action Packed – €55 – formaat A4.

Bij voor inschrijving te bestellen bij Uitgeverij JILSTER t.a.v. de heer Marc Hoogvliet (Creatief Directeur), Rouwkooplaan 5, 2251 AP Voorschoten. E-mail: ​marc.hoogvliet@jilster.nl

De foto’s werden destijds gemaakt met een AGFA CLACK fotocamera in diverse dampige jungles QPO. Zij moesten worden bijgewerkt vandaar de vrij hoge prijs per exemplaar. Doel is productiekosten te genereren om het boek “Mariniers sinds 1665” te kunnen uitgeven. Het uitgeven van “Mariniers sinds 1665” heeft geen financieel gewin als oogmerk, maar is bedoeld als hommage aan alle Mariniers, aan hen die het Korps Mariniers heben “uitgebouwd” tot wat het was en is.

De bedoeling is om landelijk  – via het Contact Oud Mariniers of anderzijds – zes “Steunpunten” in te richten, die via Facebook, YouTube, Twitter, Instagram en het Mariniers Forum, bekendheid geven aan het bestaan van het boek en er zich voor kunnen inschrijven. Minimaal moeten 3500 inschrijvingen worden gehaald, wordt dat aantal niet gehaald,
dan gaat de uitgave niet door.

De “Steunpunten” zijn tevens de aanspreekpunten voor het beantwoorden van vragen en het verzamelen van binnenkomende  inschrijvingen.  Om eventuele vragen te kunnen beantwoorden zullen zij van informatie worden voorzien door de auteur.

Door het ontbreken van een financiële basis werd voor het bovenstaande concept gekozen. 
Voor deelnemers als “Steunpunten” zijn er dus geen financiële compensaties.

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: