In november verschijnt ‘Liggen blijven!’ van Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven. In dit boek schetsen zij de totstandkoming van de terreurbestrijding in Nederland (vanaf jaren ‘70 tot ‘78). Op basis van exclusieve interviews geven oud-mariniers voor het eerst volledige openheid over de treinkaping bij De Punt en andere anti-terreuracties. Zij legden de basis van alles wat Nederland nu heeft en doet aan terrorismebestrijding. Dit boek vertelt hun unieke verhaal!
Een golf van bomaanslagen, gijzelingen en moordpartijen overspoelt Europa in de jaren zeventig. Nederland blijft niet buiten schot. Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar (1970) blijken we geen idee te hebben van terrorismebestrijding. Vanuit het niets stampt de regering een antiterreureenheid uit de grond. De mariniers die de Bijzondere Bijstandseenheid vormen, moeten zichzelf het vak van terreurbestrijder aanleren – met vallen en opstaan en minimale middelen. Dan komt een grote beproeving: de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt.
Het boek bestrijkt de jaren 70-78; behalve Wassenaar en De Punt komen onder meer de treinkaping bij Wijster en de gegijzelde school in Bovensmilde aan bod. Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven zijn verslaggevers bij De Telegraaf. Van Joolen is defensiejournalist en Schoonhoven schrijft over terrorisme en veiligheidsdiensten.
‘Liggen Blijven’; paperback; prijs € 18,99; 176 pagina’s; ISBN 9789046824337; ook beschikbaar als e-book
Bron: Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam
Foto: Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam/Defensie/redactie