21 april, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Levenslang Oorlog

Boekbespreking: Levenslang Oorlog
B

Troostmeisjes heten ze: Een naargeestig eufemisme voor de slachtoffers van het systeem van dwangprostitutie, dat tussen 1932 en 1945 uitgerold werd door het Japanse Keizerlijke Leger, de marine en luchtmacht in alle bezette gebieden in Zuidoost-Azië.

34 betrokken landen
Tot nu toe werd klakkeloos aangenomen dat er zo’n 200.000 troostmeisjes waren, van wie het merendeel Koreaans. De onthutsende waarheid blijkt echter jarenlang toegedekt te zijn, nota bene door het gros van de 34 betrokken landen en stadstaten die de ten minste 500.000 slachtoffers vertegenwoordigen.

Belangen
Geopolitieke motieven en handelsbelangen met Japan blijken zwaarder te wegen dan mensenrechten, zo ontdekte onderzoeksjournalist Griselda Molemans.

Achter slot en grendel
Het bewijsmateriaal voor het systematische misbruik trof ze aan in archieven in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Zuid-Korea; met als topstukken de achter slot en grendel gelegde jurisprudentie betreffende verkrachting en dwangprostitutie; en het geldspoor van de leger- en marinebordelen.

Vernederend systeem
Levenslang oorlog beschrijft de volle omvang van dit wrede, vernederende systeem en de ingrijpende gevolgen die het voor de slachtoffers heeft gehad. Tot op de dag van vandaag.
Griselda Molemans is werkzaam als onderzoeksjournalist en documentairemaker. Ze schreef diverse non-fictieboeken, waaronder ‘Dochters van de Archipel’, ‘In het voetspoor van De Panter’, ‘Opgevangen in andijvielucht’ en ‘De vergeten krijgers’.

De subtitel van dit boek luidt ‘De verzwegen slachtoffers van het Japanse Keizerlijk systeem van verkrachting en dwangprostitutie tussen 1932 en 1945’.

Levenslang oorlog
Griselda Molemans – uitgever Quasar Books & Multimedia – Hardcover – EAN 9789082373950 – 352 pagina’s met illustraties – januari 2020 – €29,99

Bron: Quasar Books & Multimedia
Foto: Boekcover / Gordon Johnson via Pixabay

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: