23 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: 'Kroongetuige'

Boekbespreking: ‘Kroongetuige’
B

Kroongetuige is het waargebeurde en schokkende verslag van een militair, Marco Kroon, die in dienst van zijn land vrijwel alles gaf, maar thuis, in Nederland, niets vond dan beschuldigingen en onbegrip. Dit is zijn verhaal: ongekuist, open, eerlijk en genadeloos.

Marco Kroon (1970) is drager van de Militaire Willems-Orde. Deze oudste en hoogste onderscheiding van ons land is hem toegekend wegens moed, beleid en trouw als commandant van een peloton van het Korps Commandotroepen in Afghanistan, in 2006.

Afghanistan 2007: gevangen, mishandeld en vernederd.

Tijdens een staatsgeheime missie in Afghanistan wordt Marco Kroon gevangengenomen. Hij doet hiervan melding, maar verzwijgt de zware vernederingen die hij moest ondergaan. Ook zijn vervolgacties houdt hij geheim. Ze leiden tot een dodelijke confrontatie, waarvan hij de sporen zorgvuldig uitwist…

Nederland 2018: bekritiseerd, bespot en verguisd.

Tien jaar later meldt Kroon alsnog het geweldsincident. Journalisten en ‘experts’ noemen hem ‘mediageil’, een gestoorde leugenaar en fantast. Maar wat is er werkelijk gebeurd? Welk persoonlijk drama heeft Kroon verzwegen? En waarom spreekt hij zich na zoveel jaren van stilte toch nog uit?

Kroongetuige – Marco Kroon – paperback – € 21,95 – 244 pagina’s – ISBN 9789492107145

Zie ook: Uitgeverij Kompas

Bron: Uitgeverij Kompas
Foto: Uitgeverij Kompas/redactie

Arag Banner
Vorig artikel
Volgend artikel
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: