12 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Krijgsmacht en Handelsgeest

Boekbespreking: Krijgsmacht en Handelsgeest
B

Het op 17 december 2019 verschenen boek ‘Krijgsmacht en Handelsgeest’ is een nieuw standaardwerk over de militaire geschiedenis van Nederland tussen 1648 en 1813. Minister-president Mark Rutte nam in het torentje het 1e exemplaar in ontvangst.

6-delig
Het rijk geïllustreerde boek maakt deel uit van de 6-delige serie ‘Militaire geschiedenis van Nederland’ die het Nederlands Instituut voor Militaire Historie uitgeeft. 

Militaire grootmacht
In Krijgsmacht en Handelsgeest worden het Staatse leger en de Staatse vloot gezamenlijk geanalyseerd. Het laat zien hoe de kleine Republiek in de 17e eeuw kon uitgroeien tot militaire grootmacht. Ook geeft het verklaringen voor het machtsverval in de 18e eeuw.

Innige band
De auteurs beschrijven de wijze waarop leger en vloot waren gefinancierd en georganiseerd. Ook kijken ze naar de gebruikte tactieken, logistieke uitdagingen, militaire leiding en kwaliteit van de troepen. Nieuw is dat het leven van de gewone militair en de innige band tussen militairen en burgers ruimschoots aandacht krijgen.

Beeldvorming
‘Krijgsmacht en Handelsgeest’ geeft een breed overzicht van het krijgsbedrijf in de 17e en 18e eeuw. Zaken als werving, training, verzorging, huisvesting en beeldvorming komen allemaal aan bod.

Krijgsmacht en Handelsgeest – NIMH (Marc van Alphen, Jan Hoffenaar, Alan Lemmers en Christiaan van der Spek) – hardback – €55 – 504 blz – ISBN: 9789024430383 – uitgever Boomgeschiedenis

Bron: Mindef
Foto: NIMH

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: