26 februari, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Kaap Moord

Boekbespreking: Kaap Moord
B

Boekbespreking: Op 6 april as verschijnt Kaap Moord, de vijfde in de reeks Texelse thrillers van auteur Peter van Beek. Op die dag is het ook precies 75 jaar geleden dat op Texel de Georgische Opstand begon, die een belangrijke rol speelt in het boek.

In Kaap Moord keert de excentrieke politie-inspecteur Lone Telander terug in de Nederlandse thrillerwereld nadat zij in Drift (2013), Moordeiland (2016), Zondvloed (2017) en Slagzee (2018) door schrijver Peter van Beek met succes werd geïntroduceerd. Van Beek werd met zijn eerste misdaadroman genomineerd voor de Crime Zone Debuutprijs en de reeks boeken groeit, met name op Texel, steeds meer in populariteit.

Ook Kaap Moord speelt zich grotendeels af op het Waddeneiland. Precies 75 jaar na de Georgische Opstand wordt de Duitse oud-generaal Helmut Baumgarten op Texel vermoord. Bijna tegelijkertijd verdwijnt een jonge moeder, die na een mislukt huwelijk met een Nederlandse veteraan met een Georgiër is getrouwd. Rechercheur Lone Telander moet samen met Kriminalinspektorin Sigrid Leinweber deze ingewikkelde zaken zien op te lossen terwijl de binnen- en buitenlandse pers massaal op de moordaffaire duikt. Het onderzoek verplaatst zich steeds meer richting het noordelijkste puntje van het eiland waar in het voorjaar van 1945 de laatste opstandige Georgiërs standhielden tegen de Duitsers.

De pers schreef eerder over de Texelse thrillers:

‘Een link met de Millennium-trilogie is snel gelegd, maar Drift blijft een spannende thriller van Hollandse bodem’ – Viva

‘De nuchtere, bijna zwartgallige, manier van observeren en de absurditeiten in de personages laten de lezer soms hardop lachen. De nodige zelfspot naar het thrillergenre is vermakelijk’ – Vrouwenthrillers

Peter van Beek (1958) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en geeft les aan de Het Baarnsch Lyceum en het Willem de Zwijger College in Bussum. Hij schreef zeven jeugdboeken.Zijn thriller Slagzee werd in het Duits vertaald en is als Kriegsinsel (2019) verkrijgbaar.

Vanaf 6 april in de boekhandel of te bestellen op www.texelsethriller.nl                             

Kaap Moord

224 pagina’s, softcover

Winkelprijs €15,45

ISBN 978-94-92435-20-0    Uitgeverij Quo Vadis                           

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: