23 april, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Focus, De wereld van ASML

Boekbespreking: Focus, De wereld van ASML
B

Het is het waardevolste techbedrijf van Europa en zonder meer het belangrijkste bedrijf van Nederland. Zonder ASML zou de wereld er heel anders uitzien. Het bedrijf ontwerpt de gigantische en uiterst complexe machines die de meest geavanceerde chips ter wereld kunnen produceren. Intel, Samsung, Apple, Tesla: allemaal maken ze gebruik van de chips die worden gemaakt met de apparaten van ASML.

Geopolitieke aardverschuiving

Jarenlang opereerde de multinational op de achtergrond, maar door een geopolitieke aardverschuiving is het bedrijf in het middelpunt van de technologieoorlog beland. Zowel Amerika als China wil zichzelf van de beste chips kunnen voorzien, en Europa wil dat ook. Elke supermacht aast op ASML.

Cruciale rol

Hoe is het zo ver gekomen? Hoe wist het bedrijf vanuit Veldhoven zo’n cruciale rol in de chipwereld te veroveren? Marc Hijink volgde ASML jarenlang van binnenuit. Hij sprak intensief en wereldwijd met alle hoofdrolspelers in het ASML-netwerk, van oud-medewerkers, toeleveranciers en chipfabrikanten, tot politici en critici.

Adembenemend

Het resultaat is een adembenemende, zeer toegankelijk geschreven reis door de techwereld, van Azië tot Arizona, langs cleanrooms en boardrooms, tot in de achterkamertjes in Washington aan toe. Naast een bijzonder inside portret van een Nederlands miljardenbedrijf is het een uniek verhaal over industriële innovatie en de wereldwijde strijd om economische en militaire macht. Want wat gaat er werkelijk om in dit geheimzinnige bedrijf, dat zich plotseling in het oog bevindt van de stormachtige wereldpolitiek?

Over de auteur

Marc Hijink (1969) is journalist. Hij schrijft al bijna twintig jaar over technologie en economie voor NRC en volgt ASML al jaren op de voet. Zijn boek beschrijft een bijzonder inside portret van het Nederlandse miljardenbedrijf ASML en het verhaal van industriële innovatie en de internationale techstrijd om economische en militaire macht.

Over het boek

‘De ingewikkeldste machine in de koude oorlog van de tech.’ – The New York Times

‘Het geheimzinnigste bedrijf ter wereld.’ – BBC

Gegevens

Taal                                         nl

Releasedatum                          24 oktober 2023

Aantal pagina’s                         320

Illustraties                                Ja

Auteur                                     Marc Hijink

Hoofduitgeverij                        Balans

ISBN-10                                  946382305

ISBN-13                                  978-9463823050

Prijs      €24,99

Tekst:   Uitgeverij Balans / Redactie ODB

Afbeelding:   Uitgeverij Balans / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: