Sander Heijne en Hendrik Noten laten in ‘Fantoomgroei’ zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee. Vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat?
Rutte
Deze vragen brachten de auteurs van premier Rutte via de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rollen ze van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven.
Review 1
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het legt in belangrijke mate de vinger op de zere plek. Iedereen in Nederland voelt al 20 jaar dat er iets mis is. Op papier worden we almaar rijker maar in de praktijk merken we dat dit niet werkelijk zo is. Onze vaders konden met één inkomen een huis kopen en een gezin onderhouden. Inmiddels kunnen veel gezinnen met twee inkomens dat al niet meer. Na 10 jaar van bezuinigingen en aanzienlijke belastingverhogingen, zijn de gezinshuishoudens terug op het niveau van 2008. In 12 jaar tijd zijn we dus niets opgeschoten, ondanks de stijging van het bruto nationaal product.
Review 2
’Een must read boek voor iedereen die zich de laatste decennia, ondanks een groeiende economie, regelmatig afgevraagd heeft waarom zijn of haar inkomen ieder jaar achteruitgaat. En zich met de mooie woorden van Ollongren na Prinsjesdag: ”Iedereen gaat erop vooruit’. gerust laat stellen.
Het antwoord op deze vraag staat in het fabuleuze boek van Sander Heijne en Hendrik Noten.
Dit boek is een wake-up call om ons hard te maken en te voorkomen dat het prijskaartje van het coronavirus, ook deze keer bij de burger op het bordje wordt gelegd.
Review 3
Dit is maar één kant van de medaille. Wat te denken van het ongelijke belastingstelsel. De Nederlandse burgers zitten op een maximaal belastingtarief en buitenlandse bedrijven kunnen hier hun miljardenwinsten via het Nederlandse belastingparadijs buiten de belasting in hun eigen land houden. De Grondwet stelt in artikel 20 dat ‘spreiding der welvaart…. voorwerp van zorg der overheid is. De regering en de Kamer lijken hiermee in strijd te handelen met de Grondwet.
Het neoliberalisme heeft niet het beste in de mens naar boven gehaald.
Laten we denken aan de wijze woorden van Gandhi: ‘Er is genoeg voor ieders behoefte, er is niet genoeg voor ieders hebzucht’.
Gegevens
Taal Nederlands
Bindwijze Paperback
Verschijningsdatum juni 2020
Aantal pagina’s 256 pagina’s
Uitgever Business Contact
Auteurs Sander Heijne & Hendrik Noten
Illustraties Nee
Tekst: Uitgeverij Business Contact / Redactie ODB
Afbeelding: Uitgeverij Business Contact / Redactie ODB