Dit boek vertelt het verhaal van het ontstaan van een militaire vakbond in Nederland. De auteur Linda Oosterom ontrafelt complexe en gevoelige kwesties die deze jonge bond in haar eerste tien jaren meemaakte. Welke rol speelden andere (militaire) bonden, Defensie, het ministerie en individuen hierin?
De auteur staat uitgebreid stil bij de problemen die de pioniers, die aan de wieg stonden van deze bond, allemaal tegenkwamen in deze ‘vreemde, onbekende wereld’. Menig voorbeeld laat zien dat het bedje van deze bond beslist niet gespreid was. Terwijl je zou verwachten dat eenieder die hetzelfde ideaal nastreeft, ook samenwerkt: aan het welzijn van de doelgroep. Wat steekt erachter, wat zijn de motieven voor al die tegenwerking?
De titel ‘Luis in de BONDkraag’ is ontstaan als ‘Luis in de pels’. Dit hebben de samenstellers echter snel gewijzigd in ‘bontkraag’, omdat het er alle schijn van heeft dat de tegenwerking simpelweg te herleiden is tot de hang naar het pluche, naar invloed, macht, en …. vooral naar subsidies.
In het boek zijn voorbeelden in overvloed te vinden die de ondertitel van dit boek volledig waarmaken. De ODB doet haar werk op vernieuwende wijze, is volledig op de persoon gericht en vormt daardoor een serieuze bedreiging voor het zittende pluche ….
vandaar!
Het boek kost € 15,00 en is te bestellen via de contactpagina op deze website. Leden die tien jaar of langer lid zijn van de ODB ontvangen het boek gratis!
Bron: redactie