23 april, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: 'De Vloot Getekend'

Boekbespreking: ‘De Vloot Getekend’
B

Op donderdag 3 december jl. heeft de directeur van de Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal M.J.M. Borsboom, bij Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen het eerste exemplaar van het boek ‘De vloot getekend’ in ontvangst genomen. Het tweede exemplaar werd aangeboden aan dhr. J.H.N. van Ameijden, directeur van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Deze laatste uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, van uitzonderlijk formaat vanwege de prachtige kleurprenten, biedt een uitgebreid en gedetailleerd overzicht van de scheepsklassen van de Koninklijke Marine na 1945. Na de Tweede Wereldoorlog moest de Nederlandse oorlogsvloot vrijwel uit het niets weer worden opgebouwd. Dat lukte de Koninklijke Marine door het lenen, leasen en kopen bij bondgenoten, terwijl ook de nieuwbouw in Nederland ter hand werd genomen. Al snel behoorde de Nederlandse marinescheepsbouw tot de wereldtop.

Het eigen karakter van de Nederlandse scheepsarchitectuur na 1945 komt nu onvergelijkbaar tot zijn recht in het virtuoze tekenwerk van oud-scheepsbouwer en tekenaar-constructeur Arie Visser. Hij biedt in dit boek van iedere naoorlogse scheepsklasse boven de 400 ton een zijaanzicht, een bovenaanzicht en een artist impression in haarscherp detail en prachtige kleuren. De platen gaan vergezeld van historische beschrijvingen over het ontstaan en de inzet van de klasse. De inleiding geeft een historisch overzicht van de Nederlandse marinescheepsbouw en -industrie. De teksten zijn verzorgd door marinehistoricus dr Alan Lemmers.

Op een werkelijk enorm formaat, dat geen detail onbelicht laat, worden in dit wonderschone boek de marineschepen van na WO II in beeld gebracht. Met deze uitgave voegt het Nederlands Instituut voor Militaire Historie een unieke artistieke dimensie toe aan de moderne geschiedenis van de Koninklijke Marine.

Arie Visser en Alan Lemmers
De vloot getekend
De scheepsklassen van de Koninklijke Marine na 1945
Hardback | 176 blz.
Wijnen, Uitgeverij Van | Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789051944891

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: