26 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: De slag om Europa

Boekbespreking: De slag om Europa
B

(Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen)

Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

China en Rusland

De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten.

Verenigde Staten.

President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen.

Engeland.

Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

Nederland vermalen?

Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?

EU sterker dan gedacht!

De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

Productinformatie

Taal                             Nederlands

Bindwijze                     Paperback

Verschijningsdatum      06 april 2021

Aantal pagina’s             368 pagina’s

Auteur                         Rob de Wijk

Uitgever                       Uitgeverij Balans

ISBN                            9789463821254

Tekst: Uitgeverij Balans
Afbeelding: Uitgeverij Balans / Wikipedia / Prob / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: