22 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: De lange Tweede Wereldoorlog

Boekbespreking: De lange Tweede Wereldoorlog
B

Een opmerkelijk en overtuigend overzichtswerk over ‘onze lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940 en eindigde in 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.

Boekbespreking: Een wrang feest werpt een ander licht op de bevrijding die niet voor iedereen feestelijk was. Dat er op De Dam in Amsterdam een ernstig drama plaatsvond waarbij 32 burgers zijn omgekomen, is wel bekend. De oorzaak ligt waarschijnlijk in Duitse soldaten die begonnen te schieten waardoor de feestelijkheden hier triest en chaotisch eindigden. Op vele plaatsen vonden echter kleinere incidenten plaats waarbij burgers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten omkwamen.

Repressie, genocide en oorlogsmisdrijven

Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Van de kampen tot de kampongs: zowel de Nederlanders als de bevolking van de Indische Archipel hebben het hele decennium van de jaren veertig bezetting en repressie, genocide en oorlogsmisdrijven meegemaakt en hun lot was onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze waren afwisselend getuigen, daders en slachtoffers van mateloos geweld.

Uitzonderlijk decennium

In De lange Tweede Wereldoorlog laat Romijn even meeslepend als overtuigend zien waarom de oorlogen met Duitsland en in de koloniën onverbrekelijk met elkaar samenhangen. Deze nieuwe visie is onmisbaar voor wie wil begrijpen wat dit uitzonderlijke decennium voor Nederland betekende – en ook nu nog betekent.

Auteur                          Peter Romijn

Uitgever                      Balans

ISBN          9789463820868 e-book

         9789463820851 paperback

Verschijningsdatum      14 april 2020

Aantal pagina’s             320 pagina’s

Prijs       € 22,99 paperback  

        € 11,99 e-book           

Tekst: Uitgeverij Balans / ODB
afbeelding: ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: