12 juni, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: De Georgische Muiterij Op Texel

Boekbespreking: De Georgische Muiterij Op Texel
B

Georgische militairen in dienst van de Duitse Wehrmacht sloegen op 6 april 1945 op Texel aan het muiten. Over deze opstand schreven Serge Blom en Rolf de Winter van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een (slagveld)gids. Burgemeester van Texel Michiel Uitdehaag ontving vandaag het eerste exemplaar.

18 locaties maken het verloop van de muiterij op Texel inzichtelijk, ook wel Europa’s laatste slagveld genoemd. De Georgische muiters waren eerder in de oorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen gemaakt en traden vervolgens in Duitse dienst. Ze zagen een opstand als de laatste mogelijkheid om zich te rehabiliteren.

Vanuit zijn Berlijnse bunker eiste Adolf Hitler dat de muiterij genadeloos werd neergeslagen. De ‘verraders’ en hun Texelse handlangers moesten boeten voor hun daden. Tijdens verbeten gevechten, artilleriebeschietingen en (massa)executies betaalden Georgiërs, Duitsers en ook Texelse burgers een hoge prijs.

Op de drempel van de vrede kwamen meer dan 1.000 mensen om het leven.

De militair-historische (slagveld)gids combineert tactische analyses, indringende ooggetuigenverslagen met historisch én modern beeldmateriaal. De lezer kan zo zelf levendig ervaren hoe de dramatische gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 verliepen.

De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945. Een militair-historische gids
Serge Blom en Rolf de Winter
Uitgeverij Van Wijnen, Franeker
256 pagina’s, gebonden, full colour, geïllustreerd, kaarten, QR-codes
ISBN 978 90 519 4541 6
Prijs: € 24,95

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: