30 mei, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: De achterblijvers.

Boekbespreking: De achterblijvers.
B

Het Hof na de vlucht van Wilhelmina 1940-1945


Mei 1940. Met de vlucht van de koninklijke familie naar Engeland verdwijnt het kloppende hart uit de paleizen van de Oranjes. Verweesd en zonder instructies blijven de hofhouding en het personeel achter. Ingeklemd tussen angst voor de bezetter en loyaliteit aan de verdwenen ‘principalen’ vragen ze zich af of dit het einde van hun werk betekent.

Zouden de Duitsers de paleizen bezetten en er de hakenkruisvlag hijsen? Als Seyss-Inquart de Oranje-eigendommen onteigent om te verkopen en Mussert daar ook op begint te azen, komt een even geraffineerd als heimelijk spel op gang om paleizen en hun kostbare inrichting, kunstcollecties, koetsen, archieven en wat al niet meer voor het vaderland te behouden.

Zelfs de Duitse liquidator zal oogluikend toekijken hoe achterblijvers in en buiten de paleizen zich hiervoor inspannen. Voor het Hof is het belangrijkste dat Wilhelmina bij terugkeer alles aantreft zoals zij het had achtergelaten.

Maar wat na vijf lange jaren de mooiste dag sinds 10 mei 1940 had moeten zijn, pakt voor vele achterblijvers toch anders uit dan gedroomd, zo laat Flip Maarschalkerweerd zien in deze uiterst boeiende reconstructie van een vergeten en pijnlijk hoofdstuk uit de geschiedenis van het Koninklijk Huis.

Inhoud

Taal                                         Nederlands

Bindwijze                                 Paperback

Verschijningsdatum                  19 september 2023

Aantal pagina’s                         404

Illustraties                                Ja

Auteur(s)                                 Flip Maarschalkerweerd

Uitgever                                  Balans

EAN                                         9789463822923

Tekst:     Uitgeverij Querido / Redactie ODB

Afbeelding:  Uitgeverij Querido / Hoorcolleges / Redactie ODB 

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: