27 februari, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Bevrijd

Boekbespreking: Bevrijd
B

Jan Bastiaans en zijn omstreden LSD-behandeling

Op 27 januari verschijnt bij QV Uitgeverij, het boek Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans van medisch historicus Leo van Bergen. Het boek wordt gepresenteerd op een webinar ter gelegenheid van het afscheid van traumapsycholoog Eric Vermetten van Defensie. 

In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten

ontwikkelden. Dit stond bekend als het KZ-syndroom. Het was het proefschriftonderwerp van

psychiater Jan Bastiaans, later hoogleraar te Leiden.

Hij ging oorlogsslachtoffers behandelen, onder meer met LSD, een middel dat voor anderen in 1966 werd verboden. Deze methode was omstreden bij vakgenoten, maar niet bij de mediaberichten over Jan Bastiaans die tussen 1954 en 1987 verschenen en in dit boek centraal staan. Bastiaans zei voorzichtig met LSD om te gaan. Patiënten zeiden er baat bij te hebben en zich geestelijk ‘bevrijd’ te voelen.        

Meer bewijs was onnodig. De dagen van de randomized trial moesten nog komen. Aanvankelijk was de diagnose KZ-syndroom gereserveerd voor overlevenden van de Duitse kampen. Daar kwamen verzetsmensen, militairen met verwerkingsproblemen, slachtoffers van gijzelingen, overlevenden van de Japanse kampen en tweede generatiekinderen, ook van NSB’ers, allemaal bij.

Een eerste schatting van een paar duizend patiënten groeide hierdoor tot 200.000 uit. De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil … (1969), de discussie over de Drie van Breda, de opening van Centrum ’45 (1972), de Molukse gijzelingen (1975/1977) en de tv-serie Holocaust     

 (1979) leidden tot uitvoerige berichtgeving hierover en dat droeg ook bij aan deze uitdijing    

Slachtoffer of dader, kampoverlevende of getuige van een auto-ongeluk: het doet er niet toe. De term KZ-syndroom verdween. De alles overkoepelende, en belangrijke verschillen wegpoetsende, posttraumatische stressstoornis (PTSS) was geboren.

Het boek, dat mede tot stand kwam dankzij het Nypels-Tans fonds van de Leidse universiteit, wordt gepresenteerd op een internationaal, deels digitaal, webinar dat t.g.v. het afscheid van Defensie van traumapsycholoog en hoogleraar aan de Leidse universiteit prof. dr. Eric Vermetten plaatsvindt. Vermetten is warm pleitbezorger van het inzetten van MDMA de werkzame stof van partydrug XTC, bij de behandeling van oorlogsveteranen met een trauma.

Productspecificaties

Inhoud

Taal                             Nederlands

Bindwijze                     Hardcover

Druk                            1

Verschijningsdatum      27 januari 2022

Aantal pagina’s             416 pagina’s

Illustraties                    met illustraties

Auteur                         Leo van Bergen

Uitgever                       Qv Uitgeverij               

EAN                             9789492435187

Tekst: QV Uitgeverij / Redactie ODB
Afbeelding: QV Uitgeverij / Redactie ODB

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: