15 april, 2024
RecensieBoekenBoekbespreking: Bandieten, te wapen!

Boekbespreking: Bandieten, te wapen!
B

Onthullend boek over Nederlanders bij de Italiaanse Partizanen in WO II

Nijmegen 5 juni – Op 12 juni verschijnt bij QV Uitgeverij het boek Bandieten, te wapen!  Nederlandse Partizanen in Italië in de Tweede Wereldoorlog. Een uniek boek waarin voor het eerst uitvoerig wordt beschreven hoe jonge Nederlanders zich aansloten bij Italiaanse Partizanen. Een onthutsend verhaal over vergeten veldslagen, anonieme oorlogsgraven, vermissingen en een soms bewust verzwegen stukje oorlogsgeschiedenis.   

In Italië vochten in de Tweede Wereldoorlog tientallen Nederlandse partizanen tegen de Duitsers en Italiaanse fascisten. Sommigen waren Engelandvaarders die onderweg waren gestrand en van de nood een deugd maakten. Maar de grootste groep bestond uit Nederlandse jongens die – al dan niet gedwongen – op vaak zeer jonge leeftijd in Duitse (krijgs)dienst waren getreden en besloten om over te lopen naar de partizanen. De Nederlandse partizanen hebben nooit de erkenning en waardering gekregen waar veel van deze kleurrijke strijders recht op hadden.

Door dit boek krijgen zij alsnog een plek in de Vaderlandse oorlogsgeschiedenis en dat levert opzienbarende verhalen op. Van een Nederlandse psycholoog die partizanenleider werd, een Brabantse priester die een cruciale schakel vormde in een verzetsnetwerk dat 6.500 joden en andere vluchtelingen wist te redden tot een Nederlandse architect die als partizaan uitgroeide tot de rechterhand van verzetsheld Ferruccio Parri, die na de oorlog de eerste president van Italië zou worden. Maar soms ook bedroevend korte levensverhalen van Nederlandse partizanen die terechtkwamen in anonieme graven of bij terugkeer in Nederland konden rekenen op gevangenisstraffen en verguizing vanwege hun eerder begane ‘jeugdzonde’.

Rende van de Kamp werd in dienst van onder meer het Nederlandse leger en het Franse Vreemdelingenlegioen ingezet in het Midden-Oosten, Afrika en voormalig Joegoslavië. In 2006 schreef hij over zijn ervaringen als militair en huurling Onder Vreemde Vlag. Meer boeken over Nederlanders in buitenlandse krijgsdienst volgden, zoals Geen mannen, maar duivels! Nederlanders in dienst van het Franse Vreemdelingenlegioen (2014), Operatie Keystone. Nederlanders bij de SAS 1944-1945 (2017) en Een Philhelleense Odyssee (2019).  Voor zijn nieuwe boek speurde hij in archieven in binnen- en buitenland en zocht tot in de kleinste bergdorpen van Italië naar sporen van Nederlandse partizanen.        

Kijk voor meer informatie op www.qvuitgeverij.nl of op Facebook onder Bandieten, te wapen! 

Auteur                          Rende van de Kamp

Uitgever                      QV uitgeverij

ISBN          9789492435170

Verschijningsdatum      12 juni 2020

Aantal pagina’s             224 pagina’s

Prijs       € 23,95 paperback  

Tekst: QV uitgeverij / ODB
afbeelding:  © Quo Vadis / Birgit de Roij / ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: