16 april, 2024
RecensieBoekenBoek Lyanne Paskamp Raakt De Lezer

Boek Lyanne Paskamp Raakt De Lezer
B

Minister van Defensie Ank Bijleveld heeft op 8 februari het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek Ze hoorden mijn schreeuwen niet van Lyanne Paskamp. In het boek beschrijft de auteur hoe zij als militair een trauma opliep en vervolgens jarenlang op zoek was naar adequate hulp.

Enorme problemen
Minister Bijleveld: “Het verhaal van Lyanne en Erik Paskamp is een verhaal dat je raakt en dat ook voor andere veteranen herkenbaar is.” Hiermee erkent de minister de enorme problemen bij de hulpverlening voor veteranen en actief dienende militairen.

 Rainbow hotel
Lyanne Paskamp (1965) wordt in 1992 als militair chauffeur uitgezonden naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Haar man Erik komt als marechaussee op dezelfde locatie. Het echtpaar wordt ingekwartierd in het roemruchte Rainbow Hotel dat zwaar onder vuur komt te liggen als de oorlog in alle hevigheid losbarst.

Geen nazorg
Na terugkeer in Nederland is er nauwelijks sprake van nazorg. Als eerst Erik door een zwaar dienstongeval een arm kwijtraakt, vervolgens haar  vader plotseling overlijdt en blijkt dat haar tweede dochter suïcidaal is, raakt Lyanne in steeds grotere geestelijke nood. Met de diagnose PTSS begint voor Lyanne een ‘dwaaltocht in therapieland’.

Markelo
Bij de boekpresentatie in Markelo waren bijna 200 belangstellenden aanwezig. Zij hoorden en zagen hoe Lyanne en Erik hun verhaal vertelden, geïllustreerd door onder meer een heftig filmpje over de gevolgen van de beschietingen van het Rainbow Hotel. Vervolgens reikte Lyanne het eerste exemplaar van het boek uit aan minister van Defensie Ank Bijleveld.

PTSS
De bewindsvrouw vertelde dat zij Lyanne al kende als gemeenteambtenaar toen zijn zelf burgemeester van de gemeente Hof van Twente was. Later leerde ze Lyanne opnieuw kennen en hoorde van haar gevecht tegen PTSS. De minister benadrukte hoe belangrijk erkenning en waardering voor veteranen is en dat de zorg ook voor vrouwelijke veteranen inmiddels een stuk verbeterd is. In het voorwoord van het boek schrijft ze:  “Het verhaal van Lyanne en Erik Paskamp is een verhaal dat je raakt en dat ook voor andere veteranen herkenbaar is.”

Het boek is sinds vandaag verkrijgbaar in de boekhandel en op www.qvuitgeverij.nl

Ze hoorden mijn schreeuwen niet  – Lyanne Paskamp – uitgeverij Quo Vadis – ISBN 9789492435149 – 288 pagina’s – rijk geïllustreerd – softcover – € 19,92

Bron: uitgeverij Quo Vadis / Redactie
Foto: uitgeverij Quo Vadis / Redactie

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: