26 februari, 2024
Overig nieuwsInkijkje inlichtingendiensten over massavernietigingswapens

Inkijkje inlichtingendiensten over massavernietigingswapens
I

De strijd tegen massavernietigingswapens. Daarover gaat een nieuwe podcast van de militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD). Luisteraars krijgen een bijzonder kijkje in de keuken van beide inlichtingendiensten. De 5 afleveringen zijn vanaf dinsdag 6 februari 2024 te beluisteren via Spotify.

Unit contraproliferatie

In dit derde seizoen van de podcast De Dienst gaat journalist Liesbeth Rasker aan de slag bij de unit contraproliferatie. Deze gezamenlijke eenheid van AIVD en MIVD moet verspreiding van massavernietigingswapens tegengaan.

Libanese tussenhandelaar

Rasker draait mee in de fictieve operatie Scubadive. In het scenario probeert een Libanese tussenhandelaar een massaspectrometer – ter identificatie van moleculen –  te kopen bij een Nederlands bedrijf. Dat doet hij voor een erkend Syrisch onderzoeksinstituut. Deze organisatie was in het verleden betrokken bij het maken van chemische wapens.

Stapje voor stapje

Liesbeth heeft nog geen idee van mogelijkheden en beperkingen in de verschillende fasen van het inlichtingenonderzoek. Met hulp van haar collega’s bij de unit komt ze daar stapje voor stapje achter.

De 2 voorgaande podcastseizoenen van De inlichtingendiensten zijn eveneens te vinden op Spotify.

Tekst:     MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: