24 juli, 2024
Onze vakbondJuridische DienstverleningWie bewaakt de bewakers deel II

Wie bewaakt de bewakers deel II
W

Het begint erop te lijken dat Montesquieu uit zijn eeuwigheids-slaap moet worden gehaald. Steeds vaker wordt er aan de wortel van de scheiding der machten gezaagd. Vrijheden van burgers die door de jaren heen met bloed en levens zijn bevochten, lijken met een simpele pennenstreek te worden afgeschaft. Alles uiteraard in de naam van het bestrijden van terrorisme.

Nu is het Verenigd Koninkrijk in de ban van een ‘gecreëerd monster’.

Het Lagerhuis in Engeland wil namelijk zonder rechterlijke tussenkomst alle telefoongesprekken en internet handelingen van Britse onderdanen kunnen controleren. De binnenlandse Veiligheidsdienst (MI5) en de veiligheidsdienst die zich met dataverkeer bezighoudt (GCHQ) moeten ‘live’ kunnen meekijken met e-mails, SMS en het bezoek van websites kunnen controleren.

De rekening komt daarbij bij de providers te liggen. Kennelijk heeft men goed naar de kruideniers mentaliteit van de Nederlandse overheid gekeken. Die heeft er ook een handje van om burgers en bedrijven tot onbezoldigde ambtenaren te maken en het niet meewerken daaraan gewoonweg strafbaar te stellen.

De Providers in Engeland moeten zelf de informatie gaan beheren en gereed houden voor de inlichtingendiensten. Uiteraard betaalt de eindgebruiker ook die rekening zoals u zult begrijpen.

Het is toch weer knap dat Europa altijd zijn eigen monsters weet te creëren. Waarbij in dit geval de beschermer van weleer, de kwaal van nu lijkt te zijn geworden. l’histoire se répète.

En Montesquieu draait zich in Parijs nog maar eens om in zijn graf.

Montesquieu s’éveille!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: