22 mei, 2024
Onze vakbondWespennest Syrië

Wespennest Syrië
W

De laatste tijd is het schering en inslag wat nieuws betreft uit Syrië. Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is herhaaldelijk in het nieuws. Grootmacht Frankrijk en Engeland willen wapenleveranties opvoeren aan de rebellen. Ook wil men de rebellen bewapenen met moderner wapentuig. Minister Frans Timmermans (PvdA) is geen voorstander van verdere escalatie van geweld in het Midden Oosten. Ondanks alles is de verwachting dat de strijd aan alle zijde opgevoerd gaat worden waarbij het niet ondenkbaar is dat de NAVO erbij betrokken raakt.

Chaos-in-SyriaAmerika en Rusland staan ook in dit conflict tegenover elkaar. De Russen fysiek militair aanwezig in de Syrische havenstad Tartus. En Amerika in Turkije, Israël, Irak en Jordanië. Ook Nederland is in deze regio met 250 militairen present met Patriot batterij (een middellange-afstand luchtafweersysteem). De militairen beschermen de Turkse stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt. Amerika aarzelt om de wapenleveranties op te voeren. Zij hebben daar goede redenen voor want aan wie wil men deze wapens leveren, en welke groepen strijden eigenlijk met of tegen elkaar. Hieronder een overzicht.

Naam Leider Doel
Belangrijkste fronten (georganiseerd)
Supreme Military Command (SMC) Generaal Salim Idriss (een overloper) Opgericht in 2012, onderdeel van de Syrische nationale coalitie in een poging de rebellen
te verenigen die gesteund worden door het
Westen en de Arabische Golfstaten.
Syrian Islamic Front Abu Abdullah al-Hamawi (voorzitter van een coalitie) Syrische Islamieten. Waaronder Ahrar al-Sham en andere Salafistische groepen. Werkt samen met SMC.
Syrian Liberation Front Sjeik Ahmed Issa (hoofd van Saqour al-Sham) Coalitie van Islamitische groepen. Onafhankelijk van de groepen hierboven maar werkt soms nauw samen, met het SMC waarin enkele leiders zitting hebben.
Milities
Jabhat al-Nusra Abu Muhammad al-Golani Salafistische Jihadisten die strijden voor een Islamitische wereldstaat. Bestaat uit Syrische soldaten onder buitenlands bevel. Direct gekoppeld aan Al Qaida.
Ahrar al-Sham Abu Abdel Rahman al-Suri Abu Abdullah al-Hamawi Abu Ayman (politiek leider) Salafistische Jihadisten die strijden voor een Islamitisch Syrië. Deze groep werkt samen met andere milities in het Syrian Islamic Front en is het sterkste onderdeel hiervan.
Farouq Bataljons Osama Sayeh al Jinidi Wisselende samenstelling van devote Moslims die vanuit de stad Homs hun wortels hebben. Opereert nu in geheel Syrië onderdeel hiervan is de Farouq al-Shamal in het noorden. Zij controleren enkele grensovergangen.
Liwa al-Tawhid Abdulkader Saleh (Haj Marea) Overkoepelende strijdmacht in de stad Aleppo. Onderdeel hiervan is het Syrian Liberation Front. De leider neemt ook deel aan het SMC.
Saqour al-Sham Sjeik Ahmed Issa Sterkste strijdmacht in Idleb. Islamitisch zoekt naar samenwerking met het Syrian Liberation Front.
Ansar al-Islam Abu Moaz al-Agha Overkoepelende organisatie voor Islamitische strijdgroepen rond Damascus. Onderdeel hiervan is de Liwa al-Islam.
Ahfad al-Rasul Ziad Haj Obeid Onderdeel van Ansar al-Islam in Damascus, waar deze groep zich schuldig maakt aan moordpartijen. Ook aanwezig in Idlib.
Ghurabaa Omar Hilal Islamitische strijdgroep met groeiende invloed in Aleppo en Raqqa, werkt daar met iedereen samen.
Overige belangrijke groepen in Syrië
Koerdische Arbeiders partij Salih Muslim Zijtak van de Koerdische Arbeiders partij (PKK) werk met niemand in Syrië samen. Deze milities controleren de Koerdische grensstreek in Noordoost Syrië.
Hezbollah Hassan Nasrallah Militante Libanese beweging van sjiitische Moslims met een sterk anti westers houding. Steunt openlijk de Syrische regering van Hafiz al-Assad
Christenen Patriarch Gregorius III 10% van de Syrische bevolking is Christen. Door buitenlandse(Al Qaida) inmenging worden Christenen in Syrië vervolgd en omgebracht met name in de driehoek Homs-Hama-Qara.
Iran Iraanse Revolutionaire Garde Ephraim Halevy hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad heeft zijn verontrusting uitgesproken over de deelname van Iraanse Gardisten aan operaties van het Syrische regeringsleger.

Al met al een keuze die wij niet liever willen maken.

bron: Institute for the Understanding of War
The Economist

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: