Defensie heeft een deel van de werf in de Nieuwe Haven in Den Helder donderdag 4 februari met grote spoed afgesloten na een nieuwe vondst van de kankerverwekkende stof chroom-6.
De Koninklijke Marine bevestigt aan het Noord Hollands Dagblad de gang van zaken, maar moet nog met een officiële verklaring naar buiten komen. Chroom-6 is een kankerverwekkende stof in verf en lak die Defensie gebruikte om militaire vaar-, voer- en vliegtuigen tegen verschillende elementen te beschermen. De eerste geruchten over een nieuwe besmetting kwamen woensdagavond laat naar buiten. Donderdagochtend stuurde de bedrijfsleiding een waarschuwing naar het betrokken personeel van het Marinebedrijf, dat tegenwoordig Directie Materiële Instandhouding heet.
De aanwezigheid van chroom-6 is geconstateerd bij een onderafdeling van de werf het Klein Boven Water. Daar worden kleinere oppervlaktevaartuigen (o.a. sloepen) van de zeestrijdkrachten onderhouden. Het gebouw is tot nader order gesloten en het personeel voor de rest van de week naar huis gestuurd.
Volgens een defensiemedewerker, die niet geautoriseerd is om naar buiten te treden, is het personeel gevraagd om een buisje urine af te staan zodat gecontroleerd kan worden of er persoonlijke besmetting is opgetreden.
Chroom-6 is een artificiële variant op natuurlijk chroom en werd in het verleden veel gebruikt om metaalcorrosie tegen te gaan. Het is echter bijzonder gevaarlijk gebleken voor de mens als het als stof vrijkomt. Dan kan een kleine hoeveelheid al genoeg zijn voor besmetting.
Mening ODB
Onvoorstelbaar nieuws. Blijkt maar weer dat het verwijderen van giftige stoffen (wat overigens al het geval zou moeten zijn) een lastig proces is dat constant gecontroleerd moet worden. De ODB eist onmiddellijke stopzetting van het gebruik van Chroom 6. Daarnaast is een diepgaand onderzoek nodig waar en waarom dit middel nog in gebruik is. De ODB zal hierover vragen laten stellen in het overleg.
Mogelijke slachtoffers wordt aangeraden zich direct te melden bij hun vakbond voor ondersteuning zie bericht.
bron: Noord Hollands Dagblad/Hedzer Faber