24 mei, 2024
Onze vakbondWeekend van verzet en herdenking

Weekend van verzet en herdenking
W

Het afgelopen weekend was er een weekend van verzet in Den Haag en Amsterdam en daarnaast die van herdenking van de luchtlandingen 1944 op de Ginkelse heide. Op alle drie de manifestaties was de ODB met een kleine vertegenwoordig present. Het bestuur van de ODB is van mening dat de bezuinigingen op Defensie gestopt moeten worden en dat de oplossing alleen via politieke weg mogelijk is. De ODB heeft geen politieke kleur of voorkeur, dus grijpen wij elke mogelijkheid aan om onze mening te laten horen.

Er gaf niemand thuis
Er gaf niemand thuis

De Koekamp in Den Haag was het decor dat de Partij Voor de Vrijheid (PVV) had uitgekozen. Het was deze partij die de situatie van de ODB het duidelijkst onder de aandacht bracht van minister van Defensie Hennis Plasschaert en de SG. De opkomst van 2000 m/v viel wat tegen en er was duidelijk veel politie op de been. In discussies met omstanders hebben wij de standpunten van de ODB aan de man gebracht. Daarna nog even een bezoek gebracht aan Plein 4 maar daar gaf niemand thuis.

Op dezelfde tijd als de protestactie in Amsterdam vanaf het beursplein (opkomst 5000). Deze actie was opgezet door het comité Stop Bezuinigingen een samenwerking tussen verschillende progressieve organisaties zoals Socialistische Partij (SP), Algemene Bond Van Ambtenaren en de Katholieke Bond van Overheidspersoneel (Abvakabo FNV), Groen Links(GL) en de ouderen partij 50PLUS. Ook hier was de ODB bij aanwezig.

Op hetzelfde moment als de protestacties in Den Haag en Amsterdam vond een herdenking van de slag om Arnhem plaats op de Ginkelse heide. Het programma begon om 1000 en duurde tot 1400. Zo’n 25.000 mensen (waaronder de ODB) waren zaterdag naar de Ginkelse Heide bij Ede gekomen om ongeveer 700 parachutisten uit acht verschillende landen te zien landen.

Het Airborne-spektakel maakte deel uit van de 69ste herdenking van operatie Market Garden in 1944. De para’s sprongen zaterdag uit Herculessen (C130), Transalls (C160) en een Dakota die vanaf vliegbasis Eindhoven waren opgestegen. Bij de massale dropping deden zich voor het eerst in de geschiedenis geen ongelukken voor.

De para’s kwamen uit Nederland, Engeland, Verenigde Staten, Canada, Polen, Italië, België en voor het eerst uit Duitsland. Zo’n 50 veteranen van de Slag om Arnhem waren de eregasten bij deze 69ste herdenking. De herdenking zelf vond plaats bij de gedenknaald. September 2014 wordt de herdenking van de slag op grootste wijze voor de 70ste maal herdacht.

De ODB heeft zich van haar beste kant laten zien waarbij het akelig stil bleef aangaande de afgekondigde bezuinigingen op defensie die 2400 arbeidsplaatsen gaat kosten. De ODB probeert Defensie via kleine acties weer hoog op de agenda te krijgen van alle politieke stromingen.

Stop de afbraak begin met opbouw!

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: