De klok op de website van de ODB heeft haar werk gedaan. Vandaag hebben de Tweede Kamerleden Van Klaveren en Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren – Voor Nederland) aan de minister van Defensie kamervragen gesteld over meer dan 500 dagen geen Defensie-CAO. 

 1. In hoeverre bent u ervan op de hoogte dat het inmiddels meer dan 500 dagen geleden is dat de cao voor het defensiepersoneel is verlopen?
 2. Op welke wijze valt uw uitspraak, dat het personeel het belangrijkste kapitaal van Defensie is, nog serieus te nemen als er na 500 dagen nog steeds geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao?
 3. Deelt u de mening dat de financiële druk op veel defensiemedewerkers enorm is door de jarenlange nullijn, het wegvallen van oefentoelages en de slechts gedeeltelijke compensatie voor de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL)? Zo nee, waarom niet?
 4. Begrijpt u dat velen in ons land van u, nota bene van VVD-huize, iets anders verwachten dan de sloop van onze krijgsmacht en verslechterde arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid om samen met de militaire bonden zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over een forse loonsverhoging van 10% voor het defensiepersoneel voor 2015? Zo nee, waarom niet?

Voorzitter ODB Erik Jurriëns is blij verrast door de actie van de Kamerleden Bontes en Van Klaveren (Voor Nederland). Het is te lang stil geweest rondom de Defensie CAO. De kamervragen zullen deze stilte (eindelijk) doorbreken. Ik ben zeer te spreken over de 10% salarisverhoging. Na jaren van inleveren wordt het de hoogste tijd om te gaan voor een forse salarisverhoging.

Maar alleen een salarisverhoging zal niet voldoende zijn. Er zijn meer pijnlijke dossiers (zoals de genoemde compensatie voor de WUL, het AOW-gat) die ook onderhanden genomen moeten worden.

Wij houden u op de hoogte !!

KlussenKlussen
Vorig artikelWeer geclassificeerde documenten gejat uit privé auto
Volgend artikelODB strategie stuwt CAO overleg in goede richting

24 REACTIES

 1. Wordt ook de wachtregelingen van alle defensie medewerkers zowel militairen als burgers mee genomen

 2. Laat ze direct ook even de regelgeving meepakken van het vooraf toekennen van de toelage onregelmatige dienst. Doe dit achteraf, dan krijgt een ieder waar ze recht op hebben ipv andersom.

  • ja toelage achteraf berekenen dat is een fijn plan. Hmm 3 weken zomerverlof betekent dus 3 weken geen TOD en als we dan toch bezig zijn dan doen we reiskosten ook achteraf, scheelt de baas toch weer geld. Daar is de medewerker in continuedienst vast ook heel blij mee.

   • Bij tod achteraf wordt tijdens verlof en ziekte het gemiddelde tod van 3 maanden berekend. Dus niet eerst zeiken op een eventuele verandering maar inlezen in de feiten! Schijtziek van mensen die tegen elke vorm van verandering zijn

  • Inderdaad…….pensioendatum van 2 jaar. Mocht/moest er op mijn 56,5 jaar mee stoppen na 39,5 jr. trouwe dienst, nu flo waar we net van rondkomen en straks 2 jaar alleen 1 netto pensioen van ik hoop 600 euro netto per maand

 3. Wegvallen oefentoelage, dit is niet de enige toelage die weggevallen is, denk aan werken met gevaarlijke stoffen, werken met munitie, werken onder verzwarende omstandigheden enz.

 4. Pensioengat volledig compenseren!! Heb vernomen dat voormalig gevangenispersoneel inmiddels erkend wordt als categorie met zwaar beroep en voor deze lieden het pensioengat wordt gecompenseerd. Nu lijkt mij dat het militaire beroep niet onder doet voor deze zojuist genoemde groep. Maar ja, overal waar mw. Plas een werkbezoek brengt ziet ze alleen de jaknikkers met hun goud op de schouders met glazen champagne en lekkere hapjes! Vandaar dat ze denkt dat het militaire beroep slechts een feest is met vele ” goed betaalde ” buitenlandse ” vakanties “.

 5. Blij verrast ?, is dat nou juist jullie taak niet om dit soort praktijken aanhangig te maken. Niet gek dat er steeds minder militairen lid van een bond zijn !!!!!.

 6. Dank voor jullie inzet, zeker nu ze weer militaire dingen willen laten doen. Respect is ook geld , maatschappelijk ondernemen is ook VVD, dat mag iets kosten.

 7. Sorry mensen, collega’ en ex-collega’s…..maar ik heb inmiddels alle vertrouwen in de Nederlandse regering verloren. Ik verwacht helemaal niets van die club. Als er iets gerepareerd gaat worden wordt het wederom een cigaar uit eigen doos. Het eindpensioen zal wel op de schop gaan……ons laatste recht. Let op mijn woorden, wij slikken het toch wel weer.

 8. Ja, het zou fijn zijn om de tekort komingen te herstellen, zoals het AOW-gat, de CAO, het gestolen geld uit het pensioenfonds om er maar een paar te noemen. Helaas heeft dit kabinet er een handje van om degenen die geen harde vuist kunnen maken, te pakken te nemen!

  • Je weet toch, van beroeps militair naar steuntrekker, daarom ben ik het land uit gegaan.
   Hier heb ik genoeg om te sparen en nog goed te leven ook.
   Ik raad het iedereen aan, ziekenfonds 1ste klas met volledige vergoeding kost in Indonesië maar 5 euros en dat ik niet gelogen.

 9. Ik hoop dat ik er ook nog van kan meegenieten ben net na 21 jaar defensie 6 mnd met eervol ontslag (min of meer gedwongen)..

 10. Ondertussen proberen onze bazen (managers) op verschillende manieren civiele management constructies te implementeren. Zal eens tijd worden dat de salarissen overeenkomstig civiele vergoedingen en salaris indexaties worden geïmplementeerd.

 11. Even voor de collega’s, die dit zware beroep (uit)ge(oefen(en)d hebben, n.l. het ABP, onderdeel van AGP, is intern bezig te reorganiseren, waardoor de militaire pensioen-tak wellicht overgaat naar het Burgerdeel.
  Wat ter sprake komt , is dat het “Middelloon”, wellicht in de toekomst een “Eindloon” gaat worden. Het Burgerdeel is alleen bekend met het berekenen van het Middelloonstelsel en heeft géén kaas gegeten, hoe te rekenen met een Eindloonstelsel. Dit is waar de militaire Vakbonden voor moeten waken, dat deze regeling “Niet” gaat plaatsvinden.

  Dan het AOW-gat, waarin vele oud-militairen in zitten op het moment, dat zij met FLO zijn gegaan, ná 01.01.2013. Ik vind het een morele plicht, dat onze huidige MinDef, deze oud-militairen(FLO’ers) compenseert tot aan het bereiken van de AOW-leeftijd, met een verlenging de UKW-uitkering.
  Dit hebben zij verdient!!!!
  Deze militairen zijn géén tweede-rangsburgers, maar hebben hun hele leven ten dienste gestaan van de gemeenschap voor Vrijheid en Democratie, en voor Vredes- en Humanitaire Missies, waar ook ter wereld. En, dat er velen dragers zijn van het Draaginsigne “VETERAAN”.
  En, niet te vergeten, dat velen van hen regelmatig paraat dan wel operationeel hebben gestaan, tijdens de “Koude Oorlog”,
  Daar waar de Politiek hun vruchten van plukt of geplukt heeft en ermee pronken, dus…..er mag er ook wat tegenover staan.
  Dus, Politiek, laat zien dat jullie een rechte rug hebben en laat zien, dat jullie deze mensen respecteren en waarderen.
  Punt!!

 12. Erratum in de zin “wat ter sprake komt…… is dat het “Middelloon” ……” moet worden: “” Wat ter sprake komt, is dat het “Eindloon”, wellicht in de toekomst een “Middelloon” gaat worden.”

  Mijn excuses.

 13. mis ook na het ophogen van de FLO leeftijd een uitbreiding van maximum dienstjaren in relatie tot jaarlijkse wedde verhogingen

 14. er is wel een manier om onze minister te laten nadenken om te beginnen al onze mensen terug halen uit oorlogs gebieden en haar in haar eentje haar er naar toe sturen dan voelt zij het als je in de steek gelaten wordt want er zijn steeds meer mensen die haar zat zijn want zij lacht maar doet niets voor het personeel er komt misschien weer een uitzending naar oekraien en voor andere ambtenaren het a.o.w. gat geregeld maar niet voor defensie ik noem dat schandalig nico

 15. Dat defensiepersoneel langer door moet werken heb ik niet zo veel problemen mee, dat moeten de burgers ook. Het wordt wel minder als het merendeel straks uit bejaarden gaat bestaan als de ontslagleeftijd nog verder wordt verhoogd en ik vraag me af of ze tegen die tijd die bejaarden dan ook gaan inzetten in crisisgebieden.
  De mensen die voor deze regeling al met FLO waren, hebben wellicht een probleem. Je zal weer moeten gaan werken om het gat van 2 jr te kunnen overbruggen. Ikzelf heb daar geen problemen mee aangezien iemand van begin 50 nog best een baan kan nemen gezien het feit dat een burger tot 67 jr moet. Burgers vinden, en begrijpelijk wellicht, dat we niet moeten zeuren. Een probleem is echter het vinden van een baan. Er is weinig werk, sommige dienstvakken hebben meer problemen om werk te vinden als bv. een techneut. Daarbij komt nog dat het op een dergelijke leeftijd al vreselijk moeilijk wordt om anyhow iets te vinden aangezien leeftijdsdiscriminatie wel degelijk bestaat. Laat Defensie ons maar aanbieden om een paar jaar terug te komen zodat we daarmee dat pensioengat kunnen overbruggen. Ik denk dat velen dit graag zouden doen maar realiseer me ook wel dat dit niet realistisch is. Stuur evt. net zoals de Amerikanen, Duitsers en de Britten, reservisten naar bepaalde crisisgebieden of zet ze op bepaalde functies neer. Er wordt niets gedaan met hun kennis en ervaring en velen zouden denk ik wel liefhebber zijn. Of………, laat Defensie de miljarden die het kabinet Lubbers van het ABP heeft gestolen, gewoon terug opeisen zodat het probleem met de dekkingsgraad en het WAO-gat in één keer zijn opgelost.

  http://mijnvrijdenkersruimte.blogspot.nl/2013/06/het-abp-en-het-mysterie-van-de.html

  Ik denk echter dat we zullen moeten bloeden en velen komen starks onder het bijstandsniveau te zitten of het zou me verbazen.

 16. Hè Sneeuwwitje, wakker worden! 500 dagen is te lang, om je (ex) personeel te minachten.
  Het wordt tijd om alle gaten te dichten. Dit is te gek hoor!
  Wie gaat hier nu eindelijk iets aan doen. Wie roept haar ter verantwoording.
  Pensioengat ….. Salaris …….. Enz
  Doe een serieuze poging Uw (ex) personeel gemotiveerd en gezond te houden
  Wij verdienen dat. Welke ambtenaar is zooooo loyaal!,,,,,,?????????
  We gaan het zien.
  Wim

Reacties zijn gesloten.