21 april, 2024
Onze vakbondVoorzichtig herstel gaat ten koste van werkzekerheid

Voorzichtig herstel gaat ten koste van werkzekerheid
V

De Nederlandse arbeidsmarkt laat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een voorzichtig herstel zien. De Vakcentrale Voor Professionals (VCP) ziet echter dat het aantal banen van werknemers nog altijd met 7 duizend afneemt . Het CBS verrekend dat met 8 duizend ‘banen’ van zelfstandigen? De VCP meent dat professionals recht hebben op zekerheid van duurzaam werk en inkomen.

Een gedwongen vlucht naar zelfstandigheid (ZZP) is een zorgelijke ontwikkeling waar vraagtekens bij te zetten zijn. Volgens de VCP een gevolg van een ongelijk speelveld. De positie van werknemers is in de loop van de tijd ondermijnt. Werknemers die – vaak onder druk – de stap naar het ZZP-schap maken zien onvoldoende de risico’s die samenhangen met zelfstandigheid, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen. Voor werkgevers is het een goedkope en gemakkelijke oplossing, omdat de prijs voor deze normale arbeidsvoorwaarden eenvoudigweg niet betaald wordt.

De VCP vindt dat professionals behoorlijk beloond moeten worden en recht hebben op de normale zekerheden van een arbeidsrelatie. En natuurlijk moet daarbij ook ruimte zijn voor de professional die bewust en in vrijheid kiest om als zelfstandig ondernemer zijn beroep uit te oefenen. Werk is een belangrijke zekerheid die nog steeds onder druk staat. Werkloosheid zien wij als een grote uitdaging die zonder gerichte maatregelen nog voor jaren diepe sporen zal trekken in de samenleving. Wij menen dat professionals recht hebben op zekerheid van duurzaam werk en inkomen.

bron: VCP
logovcp-251x151_1

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: