22 juni, 2024
Onze vakbondVoor Tien Dagen Betaald Vaderschapsverlof

Voor Tien Dagen Betaald Vaderschapsverlof
V

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) pleit voor betaald vaderschapsverlof omdat dit goed is voor de ontwikkeling van het kind, vaders gelukkiger maakt, de arbeidsparticipatie van vrouwen verbetert en de werkstress vermindert. De ODB onderschrijft dit pleidooi. Nederland moet snel uit de achterhoede van Europa komen, dat vindt ook de Vakcentrale voor Professionals (VCP).

Het kabinet heeft met Prinsjesdag aangekondigd om betaald vaderschapsverlof van twee dagen te verruimen naar maar liefst vijf dagen per 1 januari 2017. Ondanks aandringen van de VCP om dit vanaf 2016 in werking te laten treden, is dit helaas niet gelukt.

Daarbovenop vindt de VCP maar ook de ODB dat vijf dagen veels te karig is. Zelfs met vijf dagen bungelt Nederland nog achteraan bij de geïndustrialiseerde landen die lid van OESO zijn. Landen als Estland, Verenigd Koninkrijk en Mexico hebben langer vaderschapsverlof dan Nederland en het OESO-gemiddelde ligt op acht weken. De VCP blijft daarom pleiten voor langer vaderschapsverlof en streeft naar tien dagen.

Mening ODB
Een gemiste kans van het kabinet Rutte II dat een kans heeft laten liggen om een goede regeling te treffen voor een vaderschapsverlof die recht doet aan het gemiddelde in de Europese Unie.

Bron: VCP

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: